Economia 27/10/2015

BASF creu que Tarragona perdrà inversió sense l’ample europeu

Xavier Grau
2 min
BASF creu que Tarragona perdrà inversió sense l’ample europeu

La multinacional alemanya BASF està perdent la paciència pel retard en l’arribada de l’ample de via europeu a la seva planta de Tarragona. El màxim responsable de la companyia a Europa, Harald Schwager, va indicar ahir que aquest retard pot fer perdre inversions a la planta catalana, que és la quarta més important de la multinacional al continent, on en té 150. “Estem disposats a invertir” a Tarragona, va dir Schwager, tot i que va admetre la seva impaciència: “Fa massa temps que estem parlant d’aquest tema [l’ample de via europeu]”. De fet, BASF està disposada a fer una important inversió a la seva planta de Tarragona per construir una terminal ferroviària, però la té parada fins que arribi el tercer fil, que ha de permetre la circulació de trens amb eixos d’ample europeu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Schwager va recordar que les dues primeres plantes de la companyia a Europa, la de Ludwigshafen i la d’Anvers, estan unides ferroviàriament amb trens que van contínuament de l’una a l’altra, cosa que no es pot fer amb Tarragona. El màxim responsable de BASF a Europa considera que “Tarragona té les millors opcions per fer-se més gran”, però la falta d’infraestructures frenen inversions. El conseller delegat de BASF a Espanya, Erwin Rauhe, va indicar que la intenció de la multinacional és seguir invertint a Catalunya, com ho demostra la nova línia de fitosanitaris, que suposarà una inversió de 21 milions i que entrarà en funcionament el 2017. Rauhe va indicar que tot i que Espanya i Catalunya han millorat molt en infraestructures els últims anys, falten “alguns detalls” que impulsarien més les inversions, com l’ample de via europeu, les interconnexions energètiques amb França o que s’autoritzi la circulació de camions de 40 tones com en altres països del continent. Rauhe també va dir que amb l’energia un 30% més cara que en altres països la competitivitat només pot venir per la via de millors infraestructures.

Sobiranisme

El màxim responsable de l’empresa a Espanya no es va mostrar preocupat pel procés sobiranista: “Hem treballat bé, estem treballant bé i no dubto que seguirem treballant bé”, va dir, després de recordar que BASF es va instal·lar fa gairebé mig segle a Tarragona. Tot i això, va admetre que els empresaris no volen incerteses.

stats