El BBVA vol acomiadar 1.200 empleats a Catalunya

El banc anuncia el tancament de 204 sucursals al Principat dins l'ERO que afectarà 3.800 treballadors a Espanya

2 min
Una oficina del BBVA.

BarcelonaEl sector financer s'ha acostumat a donar males notícies en matèria laboral, i aquesta setmana ho fa per partida doble. El BBVA ha detallat aquest dijous l'ERO anunciat setmanes enrere, que afectarà 3.800 treballadors a tot Espanya, l'equivalent al 16% de la plantilla, i que comportarà el tancament de més de mig miler d'oficines, la major part a Catalunya, segons han informat els sindicats després de la reunió celebrada aquest dijous amb l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya, on l'entitat ha crescut molt en l'última dècada gràcies a les compres de les antigues caixes catalanes agrupades a Unnim i CatalunyaCaixa, s'endú la pitjor part, amb una retallada de plantilla de 1.197 empleats. D'aquests, 836 són a Barcelona, 185 a Tarragona, 92 a Girona i 84 a Lleida. L'ERO és un dels pitjors registrats durant la crisi de la pandèmia i a Catalunya és més dur que el recentment anunciat per CaixaBank, que a priori vol retallar 754 llocs de feina. Aquest és l'expedient més contundent que ha aplicat el banc presidit per Carlos Torres des de la compra de CatalunyaCaixa, quan va anunciar que volia acomiadar 2.000 dels seus 4.386 treballadors.

Tal com va informar l'ARA, la direcció del banc d'origen basc havia iniciat les negociacions amb els representants dels treballadors de cara a tancar les condicions de l'expedient. Finalment, el BBVA planteja un ERO que suposaria reduir en 3.000 persones la plantilla de la xarxa d'oficines, és a dir, més del 21% del personal d'aquesta àrea, i a les quals caldria afegir 800 baixes més d'empleats dels serveis centrals. El nombre final de baixes i com es produiran encara no és definitiu, sinó que dependrà de les negociacions entre el comitè d'empresa i la direcció.

El banc també preveu tancar 530 oficines a tot l'Estat, de les quals 204 a Catalunya. De fet, Catalunya és la comunitat més afectada pel que fa a la xarxa d'oficines, seguida de la regió central –Madrid i Castella-la Manxa–, amb 101 tancaments, i la regió sud –Andalusia, Extremadura, Ceuta i Melilla-, amb 76. A la resta de zones de l'Estat es tancaran entre 59 i 14 d'oficines.

L'empresa justifica l'ERO pel context del sector, amb tipus d'interès baixos des de fa anys, la digitalització creixent i la forta competència entre entitats financeres. Això fa que, a parer de la direcció, l'expedient sigui "imprescindible" per mantenir la competitivitat del banc.

Els sindicats, en contra

La resposta dels sindicats ha estat negativa. Comissions Obreres, el sindicat majoritari al comitè d'empresa, ha qualificat d'"escandalós i insostenible" l'expedient en les condicions plantejades per l'entitat, ja que –ha afegit– "s'allunya de tot allò que el banc ha volgut fer creure a la plantilla". "Darrere d'aquests números hi ha famílies que es quedaran sense una font d'ingressos, mentre que l'alta direcció manté i incrementa els seus salaris milionaris", ha indicat l'organització sindical. En aquest sentit, el sindicat apunta que optarà "pel camí de la mobilització", tot i que encara no ha especificat quines accions durà a terme.

L'ERO del BBVA es produeix només dos mesos després de la frustrada fusió de l'entitat amb el Sabadell. A més, s'afegeix al que va presentar recentment CaixaBank arran de l'absorció de Bankia, que pot arribar a afectar més de 700 treballadors a Catalunya i més de 8.000 al conjunt d'Espanya.

stats