Economia 08/08/2019

El BCE alerta de la desigualtat intergeneracional en els sistemes de pensions

La institució urgeix els governs de l'eurozona a impulsar reformes per garantir les pensions

Ara
2 min
Imatge d’arxiu de la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt.

BarcelonaEl Banc Central Europeu ha advertit aquest dijous en un comunicat sobre l'augment de les despeses en pensions, que registra màxims històrics en diversos països de la zona euro. Les pensions suposen la major part de la despesa social de l'eurozona i, segons el BCE, aquesta despesa seguirà creixent en els pròxims anys si els governs estatals no emprenen diverses reformes per garantir la sostenibilitat dels seus sistemes de Seguretat Social.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La institució europea ha mostrat una preocupació especial per l'impacte de l'envelliment de la població en països com Espanya, on hi ha sistemes de repartiment de les pensions i es podrien ocasionar problemes de desigualtat entre generacions perquè "la ràtio de cotitzants-beneficiaris està disminuint". "El màxim impacte de l'envelliment es produirà quan la generació del 'baby boom' es jubili, cap a l'any 2040 en alguns països de la zona euro però més tard en altres", ha explicat el BCE.

L'entitat ha assenyalat que la despesa compromesa de la seguretat social en la majoria de països arriba en l'actualitat a més del 200% del PIB. A més, el BCE ha afirmat que l'envelliment de la població portarà a un increment en la despesa sanitària i a una disminució de l'oferta de treball, tot i que paral·lelament pot potenciar l'estalvi per la precaució dels ciutadans.

Necessitat d'una reforma

Per alleujar la situació, la institució europea considera que diversos estats haurien d'establir un coixí fiscal com a reserva, així com també portar més lluny les mesures per promoure la sostenibilitat dels sistemes de seguretat social i emprendre reformes per reforçar els seus mecanismes nacionals.

L'entitat assenyala especialment que cal garantir que es destinin prous recursos a educació, ja que, segons el BCE, està demostrat que la despesa en aquest àmbit té efectes positius sobre el creixement econòmic a llarg termini.

Rècord de despesa en pensions

Aquesta advertència del BCE arriba després que, al mes de juny, es registrés una despesa rècord en pensions a l'estat espanyol, on va arribar a uns 9.644 milions d'euros, un 5% més que la despesa en pensions registrada el mateix mes del 2018.

Aquestes dades mostren que el cost de les pensions espanyoles és actualment de vertigen. Avui dia només hi ha 2,2 treballadors que cotitzen per cada pensionista, una ràtio que ha anat disminuït en els últims anys i que és insuficient per a la sostenibilitat del sistema.

El novembre passat el secretari d'estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, va assegurar en una compareixença al Congrés de Diputats que caldrà "buscar diners" per reomplir el fons de reserva de les pensions a partir de l'any 2023 o 2025. En la mateixa línia, al setembre el govern espanyol va admetre que el sistema actual de pensions no és viable més enllà d'un període de deu anys.

stats