Política monetària
Economia 14/07/2021

El BCE obre la porta a la creació de l'euro digital

La moneda seria similar a un moneder digital sense utilitzar un banc com a intermediari

2 min
Una mostra de bitllets d'euro exposada a la seu del BCE, a Frankfurt (Alemanya), el 2018.

BarcelonaEl Banc Central Europeu ha obert aquest dimecres la porta a la creació d’un euro digital, després de nou mesos de diverses proves durant els quals no ha trobat impediments per tirar endavant el projecte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La institució monetària inicia, doncs, un període de consultes amb comerços, bancs, empreses i ciutadans que ha de durar com a mínim dos anys, fins al juliol del 2023. Les converses amb els agents econòmics han de servir per definir com ha de ser la moneda digital europea i si, finalment, s’acaba aprovant.

Aquest és, de fet, un punt important: el BCE deixa clar que les consultes no impliquen que el projecte s’acabi duent a terme. Si durant aquests dos anys sorgeixen dificultats, el banc central està disposat a abandonar la idea. 

Una altra idea ja fixada pel BCE és que, si es crea, el valor de l’euro digital serà el mateix que el de l’euro normal. No seran divises diferents.

Així doncs, de moment encara no hi ha cap confirmació sobre quin abast tindrà un hipotètic euro digital i com serà de diferent tant de l’euro actual com de les criptomonedes –per exemple, els bitcoins–. Una de les opcions més plausibles, com a mínim per ara, és que l’euro digital sigui una mena de moneder digital que els ciutadans tindran vinculat directament al BCE, la qual cosa els diferenciaria de les targetes moneder o les targetes de dèbit i crèdit que ofereixen des de fa dècades els bancs comercials.

“La nostra feina té com a objectiu que en l’era digital els ciutadans i les empreses continuïn tenint accés a la manera més segura de diner: el diner creat pels bancs centrals”, ha assegurat la presidenta del BCE, Christine Lagarde.

Resposta a les criptomonedes

Les raons per les quals el BCE ha decidit estudiar la creació d’un euro digital són dues. D'una banda, els pagaments en efectiu fa anys que es redueixen arreu del món, una tendència que la pandèmia ha accelerat. I de l'altra, els bancs centrals i els estats temen la irrupció de les criptomonedes. A més, el 2019 Facebook va anunciar el llançament de libra, la seva pròpia moneda, un projecte que va acabar aturant.

Tècnicament és totalment possible que un país adopti una criptomoneda com a divisa de curs legal. De fet, el govern del Salvador ho ha fet recentment amb els bitcoins, però a la majoria de països es considera una opció arriscada, ja que són sobretot un actiu especulatiu i el seu valor fluctua molt, cosa que no permet que tinguin l’estabilitat que requereix una moneda. 

El BCE destaca que una moneda digital privada no oferiria les mateixes garanties en termes de seguretat, estabilitat i privacitat que una d'emesa per un banc central, que és un ens públic.

stats