TRIBUNALS
Economia 06/06/2013

Blesa torna a la presó i sense fiança

El jutge ho decideix després de trobar nous forats en la compra de Caja Madrid d'un banc de Miami

Joan Faus
2 min

Madrid.La tranquil·litat de Miguel Blesa s'ha acabat i ha durat ben poc. L'expresident de Caja Madrid feia gairebé tres setmanes que era fora de la presó -després de passar-hi menys de 24 hores en pagar la fiança de 2,5 milions d'euros imposada- i tenia el procés judicial per la compra el 2008 del City National Bank a favor seu després que el jutge que porta el cas hagués estat recusat. Però sorprenentment la calma es va frenar ahir en sec: el magistrat Elpidio José Silva va considerar que la seva recusació afectava una altra causa (la del crèdit fallit de 26,6 milions que l'entitat va concedir a l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán), va trobar noves suposades irregularitats, va fer que Blesa tornés a declarar i va decidir tornar a enviar el banquer a la presó, però aquest cop sense fiança.

L'expresident de l'entitat madrilenya -molt pròxima al PP i una de les principals víctimes de la ressaca del totxo- va prestar declaració ahir al migdia com a imputat i tres hores després el jutge va acordar el seu empresonament a petició de l'acusació popular exercida pel sindicat ultradretà Manos Limpias. Està acusat de diversos delictes societaris, falsedat i possible apropiació indeguda, i el jutge creu que si "roman en llibertat" pot posar en risc possibles noves proves. Silva també va escoltar el testimoni de l'exdirector financer de Caja Madrid Ildefonso Sánchez Barcoj però no va adoptar cap mesura cautelar contra ell, tot i que l'acusació també en volia l'empresonament.

En tots dos casos, la fiscalia es va oposar a l'adopció de mesures cautelars en considerar que no es dóna cap dels requisits que ho avalen: risc de fuga, de destrucció de proves o de reiteració delictiva, segons van informar fonts judicials a l'agència Efe. La clau d'aquest gir en el cas (que ha fet que Blesa sigui el primer banquer empresonat a Espanya des de l'esclat de la crisi) recau en un intercanvi de correus electrònics que van mantenir els dos directius abans de la compra del banc nord-americà per part de Caja Madrid. Un banc que l'ara nacionalitzada Bankia -fruit de la fusió del grup madrileny amb sis més- va vendre fa uns dies.

Acusat de voler eludir controls

Caja Madrid va subscriure una assegurança de canvi per garantir les quantitats que pensava destinar a l'adquisició del banc. Arran d'una informació periodística en què s'apuntava que, a causa de l'elevat canvi euro-dòlar, Caja Madrid podia perdre molts diners en l'operació de Miami, Blesa es va interessar per l'assumpte i va enviar un correu a Sánchez Barcoj, que el va tranquil·litzar i li va explicar que havia subscrit una assegurança de canvi. El jutge Silva i l'acusació van considerar ahir que aquests correus posen de manifest un "desquadrament" en els comptes de l'entitat mentre que Blesa va adduir que era una qüestió de tresoreria i que, de fet, l'assegurança de canvi va atorgar beneficis, segons les mateixes fonts.

Un altre dels arguments utilitzats pel magistrat per acordar la presó de Blesa és que hauria "trossejat" l'operació de compra del grup nord-americà "per eludir controls". Segons el banquer, va ser una adquisició a terminis i va comptar amb el vistiplau del Banc d'Espanya. Però va ser precisament un informe del supervisor que alertava dels forats en l'operació del City National Bank el fet que va motivar el procés judicial. El cas es revifa amb força.

stats