ENERGIA
Economia 30/12/2012

El govern bolivià expropia quatre filials d'Iberdrola

Evo Morales anuncia la nacionalització de quatre empreses controlades per Iberdrola "perquè la qualitat del servei sigui uniforme a l'àrea rural i urbana". Bolívia promet que pagarà el que toca.

Ara
2 min
El govern bolivià expropia quatre filials d'Iberdrola

BARCELONAEl govern bolivià va decretar ahir l'expropiació de quatre empreses filials de l'espanyola Iberdrola. Es tracta de dues distribuïdores d'energia, una empresa de serveis i una gestora d'inversions. Una empresa independent haurà de fixar, en un període de 180 dies hàbils, la remuneració que el govern bolivià haurà de pagar a Iberdrola.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Bolívia, Evo Morales, va fer l'anunci de l'expropiació de les accions d'Iberdrola en les filials al país i en va explicar els motius: "Ens hem vist obligats a prendre aquesta mesura perquè les tarifes de servei elèctric siguin equitatives als departaments de La Paz i Oruro, i perquè la qualitat del servei elèctric sigui uniforme a l'àrea rural i urbana", va argumentar. "Aquesta mesura garantirà el dret de tots els ciutadans que viuen a l'àrea rural, protegint la seva economia amb tarifes equitatives i un servei de qualitat uniforme. Lamentablement, ens han deixat unes diferències enormes entre l'àrea urbana i la rural", va afegir Morales. El president bolivià va posar com a exemple La Paz, on la tarifa urbana és de 0,09 dòlars per quilowatt i hora, mentre que a l'àrea rural és de 0,23 dòlars.

Iberdrola té el 89,5% de les accions d'Empresa de Electricidad de La Paz (Electropaz) -en què també participa el Santander, amb el 10% de les accions- i el 92,8% d'Empresa de Luz y Fuerza de Oruro (Elfeo), dues de les principals distribuïdores d'energia elèctrica del país, ara nacionalitzades. A més, li ha estat expropiada l'empresa de serveis Edeser i la gestora d'inversions Compañía Administradora de Empresas. La companyia estatal Empresa Nacional de Electricidad (Ende) assumirà el control de les quatre filials expropiades a Iberdrola.

Evo Morales té una llarga experiència en l'expropiació i la nacionalització d'empreses, i ha protagonitzat una quinzena de casos, tant d'elèctriques com d'empreses d'hidrocarburs, ciment, mines, etc. Al maig va expropiar una filial de Red Eléctrica Española, i el 2010, dues filials de la francesa GDF Suez i la britànica Rurelec, que va provocar un arbitratge a l'Haia.

Resposta de Madrid

Fonts de l'elèctrica espanyola, que ahir a la tarda van assegurar a Efe que no tenien comunicació oficial sobre la decisió del govern bolivià, van dir que esperen que La Paz "pagui el valor real" de les quatre companyies expropiades. Iberdrola les controla a través de la seva filial Iberbolivia, de la qual té el 63,4% de les accions. Per la seva part, el govern espanyol, a través d'un comunicat del ministeri d'Afers Exteriors, va lamentar l'expropiació i es va sumar a la demanda d'una "indemnització justa" per als accionistes.

El govern bolivià va prometre ahir que Iberdrola rebrà un "tracte respectuós" i que se li pagarà el valor real: "Hi haurà una justa remuneració del que els correspon. No actuarem de manera arbitrària", va declarar el vicepresident bolivià, Álvaro García Linera.

stats