Economia 01/07/2012

La llum es pagà un 4% més cara, el gas un 2,3% i la bombona de butà un 6% a partir d'aquest diumenge

El govern espanyol ha reconegut que el govern espanyol no pot fer res per evitar l'augment de les tarifes

Acn
1 min

BarcelonaA partir d'aquest diumenge, la llum, el gas i el butà seran més cars.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els clients de les companyies elèctriques que estan acollits a la Tarifa de l'Últim Recurs, que són uns 20 milions de consumidors, és a dir, la gran majoria, pagaran la llum un 4% mes cara, cosa que suposa un increment en el que va d'any de l'11%.

El gas natural, per la seva banda, augmentarà una mitjana del 2,26%, cosa que suposarà que per una família tipus la despesa anual se l'incrementarà en uns 15 euros, segons càlculs d'Indústria. En el que va d'any, el gas ha augmentat un 7,26%. Per últim la bombona de butà pujarà un 6%.

Cada final de trimestre, el govern espanyol ha de decidir sobre el preu de les tarifes de les empreses subministradores d'energia, que tenen tarifa regulada. La Tarifa d'Últim Recurs es calculà gairebé al 50% entre el preu de producció de l'energia, que es determina a través d'una subhasta a finals de cada trimestre, i el peatge, que és el que decideix el govern.

En aquest segon trimestre, com l'increment de la subhasta de la llum ha augmentat a l'entorn del 9% i el govern ha decidit deixar bloquejat el preu del peatge, el resultat final ha estat d'aquest increment del 4% que en realitat és del 3,96%.

Soraya Sàenz de Santamaria, vicepresidenta del govern espanyol, va dir el passat divendres en la roda de premsa després del consell de ministres que tot i ''reconèixer'' el mal moment econòmic de les famílies el govern espanyol ''no tenia marge'' per impedir l'increment per la dimensió del dèficit de tarifa elèctrica que havia heretat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

stats