Immobiliari
Economia 21/09/2021

Les borses del món respiren en plena crisi d'Evergrande

L'OCDE assegura que una possible fallida del grup immobiliari xinès tindria un impacte molt "limitat"

ARA
2 min
Un dels centres de treball del grup Evergrande.

BarcelonaDesprés d'un dilluns de més preocupació que histèria, el dimarts ha sigut de calma. Les borses mundials han tornat al verd en plena crisi d'Evergrande, el gegant immobiliari xinès que segons diferents veus pot encaminar-se a una fallida i amenaça amb provocar un efecte dòmino a l'economia mundial. Les accions de la companyia xinesa han tornat a caure un 7% en la jornada d'avui, després de fer-ho un 10% dilluns. Però a diferència de la jornada precedent, els parquets de mig món han estat aquest dimarts en verd, amb lleus pujades i una sensació col·lectiva d'alleujament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segurament hi ha ajudat el fet que l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) hagi avisat que l'impacte d'una possible bancarrota seria "limitat". "La connexió entre els mercats financers de la Xina i altres mercats financers és molt menor que la que veiem en el món occidental, com la manera com estan connectats els Estats Units, el Regne Unit i Europa, de manera que l'impacte hauria de ser bastant limitat excepte, òbviament, per a algunes companyies", ha explicat l'economista cap de l'organisme, Laurence Boone, en resposta a preguntes dels periodistes. A més, segons aquesta institució econòmica, les autoritats xineses tenen la capacitat "monetària" i "fiscal" per esmorteir qualsevol possible impacte de la fallida d'Evergrande.

El pròxim capítol del fulletó de la principal immobiliària xinesa s'escriurà dijous. Aquest dia és la data límit per al venciment d'un pagament d'interessos per valor d'uns 71 milions d'euros, als quals se suma un altre deute de 40 milions pendent de retornar abans del 29 de setembre. Segons el diari econòmic asiàtic Caixin, la companyia ha de tornar més de 800.000 milions de iuans (105.000 milions d'euros), que ha de repagar en els pròxims 12 mesos, però la seva liquiditat actual és només un 10% d'aquest import. "Moltes institucions creuen que el gegant immobiliari està a prop d'una reestructuració del deute o fins i tot d'una fallida", apuntava la publicació.

En un intent de calmar els ànims i recuperar la confiança dels mercats, el president de la firma, Hui Ka Yuan, ha assegurat en una carta a la plantilla que Evergrande "sortirà del seu moment més fosc" i entregarà els projectes que té pendents per contracte. El màxim directiu de la immobiliària també ha insistit que complirà amb les seves responsabilitats respecte als compradors de propietats, els inversors i les institucions financeres. "Crec fermament que, amb el vostre esforç coordinat i treball intens, Evergrande sortirà del seu moment més fosc i reprendrà les construccions a gran escala com més aviat millor", ha afirmat Hui, sense explicar com assolirà aquests objectius.

Lluny de ser el "Lehman Brothers xinès"

En un informe publicat dilluns, el banc britànic Barclays va coincidir que "un possible impagament d'Evergrande podria traduir-se en un llast en el sector immobiliari", tot i que es va afanyar a afegir que "està lluny de ser el moment Lehman de la Xina", en referència a Lehman Brothers, l'entitat nord-americana que va iniciar la crisi financera del 2008. L'entitat va desglossar com, en vista de les xifres del sistema bancari xinès, "és difícil argumentar que les pèrdues de préstecs d'Evergrande suposin un risc sistèmic". En aquest sentit, també recorda que els reguladors xinesos podrien intervenir en la situació si empitjorés.

stats