COMPETÈNCIA
Economia 20/04/2016

Brussel·les investigarà Google per Android

La comissària de Competència creu que el sistema operatiu per a mòbils fa abús de posició dominant

Esther Herrera
3 min
Si la investigació acaba en sanció, Google podria haver de pagar fins a 6.000 milions d’euros, el 10% de les seves vendes.

Brussel·lesNou front obert per a Google. La Comissió Europea planeja obrir una investigació al sistema operatiu dels mòbils Android per abús de posició dominant. La comissària de Competència, Margrethe Vestager, va advertir que vigila el gegant tecnològic, senyal que Brussel·les planeja obrir una investigació, fet que segons avança el diari Financial Times es produirà avui.

“Vigilem de prop els contractes de Google amb els fabricants de telefonia mòbil i amb els operadors que utilitzen el sistema Android”, va assenyalar Vestager a principis d’aquesta setmana en una conferència a Amsterdam. Brussel·les sospita que la companyia nord-americana obliga els fabricants de telèfons intel·ligents i tablets amb sistema Android a incloure per defecte les seves aplicacions, com per exemple el correu electrònic de Gmail. Un sistema que Brussel·les considera contrari a les normes de la competència perquè impedeix, d’una banda, que els consumidors escullin per ells mateixos i, de l’altra, abusa de la seva posició davant dels seus competidors. Així ho va explicar Vestager, que va lamentar que Google tancava les vies perquè “els consumidors poguessin accedir a noves aplicacions”.

Els mòbils Android són actualment els que tenen -per sobre del 70%- més quota de mercat a Europa. Això significa que gairebé tots els mòbils tenen instal·lades per defecte les aplicacions de Google, una queixa habitual entre consumidors i companyies competidores. Si la Comissió Europea confirma avui la investigació, les tàctiques abusives de la companyia en els mòbils podrien tenir els dies comptats.

Amb tot, Google i Brussel·les són vells coneguts. L’any passat la Comissió va obrir càrrecs contra l’empresa, cinc anys més tard que el predecessor de Vestager, l’espanyol Joaquín Almunia, anunciés la investigació. En aquella ocasió el govern comunitari sospitava que l’empresa donava un tracte de favor als seus propis productes quan els usuaris de Google Shopping feien recerques. Brussel·les de moment està estudiant el cas, que “segueix el seu curs”, segons Vestager, de manera que encara no s’ha dirimit si la companyia va trencar cap regla. Malgrat tot, si Brussel·les considera que és culpable, el gegant tecnològic podria haver de fer front a una multa històrica de 6.000 milions d’euros, una xifra que representa el 10% de la seva facturació. La investigació s’afegeix a altres sospites de la institució contra el gegant de Califòrnia, com la que afecta la publicitat, en la qual exigeix exclusivitat als seus anunciants perquè no s’anunciïn en altres cercadors.

Pràctiques nord-americanes

Si es confirmés la investigació d’Android, això afegiria encara més malestar als Estats Units, on diverses autoritats han lamentat que moltes de les investigacions que porta a terme l’executiu comunitari són contra empreses nord-americanes. En efecte, Google no és l’única empresa de l’altra banda de l’Atlàntic que ja ha estat en el punt de mira. La multinacional de Mountain View Microsoft ja va patir històriques sancions entre el 2004 i el 2013, que van ascendir en total als 1.700 milions d’euros. Una de les multes, el 2013, es va produir per un cas molt semblant al d’Android. Llavors Brussel·les va carregar contra la companyia de Bill Gates per incorporar a tots els PC el navegador Internet Explorer i no donar altres opcions als consumidors.

Per impedir situacions monopolístiques de gegants tecnològics, el Parlament Europeu va votar ara fa un any i mig una resolució que demanava que s’obligués empreses com a Google a separar la seva tasca com a cercador i la resta dels seus negocis per assegurar que les cerques fossin més imparcials.

stats