Economia 27/11/2017

Multa de 106.000 € diaris per no adaptar la llei hipotecària

L'Estat ha trigat 19 mesos a actualitzar la normativa que regula el sector

Júlia Manresa
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos , entre els seus homòlegs europeus, en una imatge d'arxiu.

MadridEl govern espanyol s’ha excedit 19 mesos del termini que tenia per actualitzar la llei hipotecària en la línia dels cànons europeus. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, comunicava el 3 de novembre passat l’aprovació definitiva de la reforma de la llei hipotecària en consell de ministres, una llei que encara ha de passar els tràmits parlamentaris. Però la Comissió Europea havia fixat com a termini màxim el 21 de març del 2016 i, per això, ara reclama una sanció de 105.991 euros per cada dia de retard a l’estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho va sol·licitar l’executiu comunitari al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) el 27 de setembre passat, tal com explicava ahir Europa Press. Una petició en què Brussel·les demana que s’imposi aquesta sanció “coercitiva” amb un import que ha calculat “tenint en compte la gravetat i la durada de la infracció i l’efecte dissuasori en funció de la capacitat de pagament d’Espanya”.

La Comissió ja va denunciar Espanya davant el TUE l’abril passat, juntament amb Croàcia, Xipre i Portugal, per haver-se endarrerit en la seva obligació d’adaptar les seves normatives nacionals a les disposicions recollides per la directiva europea. Quan Guindos va comunicar l’aprovació definitiva del decret, ja va explicar que si no s’havia fet anteriorment era perquè el govern espanyol estava en funcions el 2016, però també va admetre que faltava consens polític.

Reincidència

Aquesta no és la primera vegada que Espanya és multada per la UE per retards en aplicacions de normatives. L’últim cas -i el més polèmic- va ser el de la reforma de l’estiba, que va accelerar l’aprovació d’un decret llei que no va comptar amb el suport necessari del Congrés i en va bloquejar la tramitació. Aleshores, la Comissió Europea reclamava una sanció de 24 milions d’euros, que el Tribunal de Luxemburg va acabar rebaixant a 3 milions, per la “bona fe i la cooperació d’Espanya durant el procés administratiu”.

stats