Economia 13/09/2015

El butà baixarà el preu un 5% dimarts i acumularà un abaratiment del 27% en el que va d'any

La rebaixa serà de 66 cèntims per bombona i beneficiarà uns 8 milions de consumidors

Europa Press
1 min
L'EXCEPCIÓ DEL GAS 
 La llum s'ha encarit com a mínim un 3% i el gas ha estat una excepció, amb la bombona de butà mantenint el preu en els 16,10 euros.

MadridEl preu màxim de la bombona de butà serà de 12,76 euros, impostos inclosos, a partir del dimarts 15 de setembre, fet que suposa un descens del 5% respecte als 13,42 euros fixats en l'anterior revisió bimestral, han indicat a Europa Press fonts del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest abaratiment en 66 cèntims per cada bombona se sumarà al del 5% aplicat al juliol, així com a les rebaixes del 10,7% al maig i del 9,7% al març. En total, el preu de la bombona de butà acumula una baixada del 27% respecte als 17,5 euros en què s'havia iniciat l'any.

Les fonts expliquen que la revisió respon a la continuada baixada en les cotitzacions de les matèries primeres i asseguren que, un cop absorbit el dèficit de tarifa del sector, la relació entre costos i ingressos associats a la bombona es troba en superàvit.

De fet, el butà experimentarà noves baixades si es manté la tendència actual. La rebaixa de demà és la màxima que es pot aplicar a la fórmula de revisió, que des del mes de juliol ha tornat a quedar limitada a modificacions a l'alça o a la baixa en un màxim del 5%.

D'acord amb el nou mecanisme de revisió, els preus del gas liquat del petroli es revisen el tercer dimarts de cada mes imparell, de manera que el preu actual estarà vigent fins al 17 de novembre.

Les revisions afecten prop de 8 milions de consumidors i es realitzen en funció de variables com les cotitzacions internacionals, el tipus de canvi, el noli (transport) i els costos de les matèries primeres, entre altres factors.

El preu regulat afecta les bombones de butà que més comunament utilitzen les llars, consistents en envasos amb càrrega igual o superior a 8 quilograms i inferior a 20 quilograms.

stats