Precarietat
Economia 28/09/2022

La Cambra avisa que la desigualtat salarial entre joves i sèniors és una "bomba de rellotgeria"

El risc de pobresa s'ha disparat un 58% entre els ciutadans d'entre 15 i 29 anys i ja afecta un de cada quatre

ARA
2 min
Un repartidor, al Passeig de Gràcia de Barcelona, en una imatge d'arxiu.

La Cambra de Comerç de Barcelona ha alertat aquest dimecres que l'augment de la bretxa salarial entre joves i sèniors ha passat de conjuntural a "estructural". La bretxa va créixer durant la Gran Recessió (2009-2013) i no va disminuir durant la recuperació posterior (2014-2019), segons les dades dels Indicadors de Progrés i Benestar recollides per la Cambra i presentades per la seva presidenta, Mònica Roca, i el director del gabinet d'estudis, Joan Ramon Rovira. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Roca ha destacat que Catalunya té un problema greu d'equitat intergeneracional perquè els joves tenen menys oportunitats laborals que a Europa, fet que comporta més precarietat i fugida de cervells: "Condemnar a la precarietat els joves és condemnar el futur del nostre país". 

Per la seva banda, Rovira ha alertat que es tracta d'una "bomba de rellotgeria" perquè aquest problema és un dels factors que afecta negativament la sostenibilitat del sistema de pensions públic, i ha dit que com més temps passi, més dures i complicades hauran de ser les mesures per corregir-ho. 

Segons la Cambra, la precarietat del mercat de treball a Catalunya provoca un estancament dels salaris dels joves, la qual cosa posa en risc l'equitat intergeneracional dels ingressos en comparació amb el col·lectiu pensionista.

De fet, aquesta ampliació de la bretxa salarial dels joves a Catalunya a partir del 2008 explica l'increment de la taxa del risc de pobresa juvenil, com també l'augment estructural de la desigualtat entre joves i sèniors. En concret, la taxa del risc de pobresa a Catalunya s'ha situat en el 14,8% el 2020, fet que suposa un increment del 20% respecte al 2007. En canvi, entre els joves (de 15 a 29 anys), l'augment ha estat del 58% fins a afectar a gairebé un de cada quatre catalans d'aquesta franja d'edat.

No passa el mateix a la resta d'Europa. L'evolució d'aquesta taxa de risc de pobresa juvenil és més estable als grans països europeus per les seves millors condicions laborals, ja que registren episodis menys dolorosos en fases de recessió.

Mesures 

En vista d'aquesta situació, la Cambra de Barcelona demana polítiques per millorar l'accés dels joves al mercat laboral i identificar els sectors que tenen dificultats per trobar mà d'obra. 

De fet, Roca ha dit que la reforma laboral és un primer pas, tot i que ha assegurat que és aviat per veure'n l'efecte, i ha advertit que les dades demostren que la transferència de coneixement no arriba prou ràpidament al món laboral.  

stats