Economia 03/01/2020

Camil Ros (UGT): "El 2019 ha sigut laboralment un desastre"

El líder de la UGT qualifica de positiu l'acord de govern entre el PSOE i Podem

Xavier Grau
3 min
Camil Ros durant la conferència de premsa de balanç de l'any.

Barcelona"El 2019 ha sigut un desastre laboral, social, polític i democràtic". Així de contundent s'ha mostrat aquest divendres el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, al fer balanç de l'any. No obstant això, el líder de la UGT preveu un 2020 millor gràcies, en part, a l'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem. Des del punt de vista laboral, Ros qualifica el 2019 d'un desastre perquè de gener a octubre s'han registrat 10.000 afectats per expedients de regulació d'ocupació i perquè no hi ha hagut una recuperació de sous.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la sortida de la crisi "la devaluació s'ha carregat als salaris", denuncia Ros, perquè, segons ha dit, entre el 2008 i el 2018 els beneficis empresarials han augmentat un 17,6% mentre que els sous només un 5%. I, si es té en compte la inflació, mentre els guanys de les empreses en una dècada han crescut un 2,6%, els sous encara es troben un 1,8% per sota d'abans de la crisi.

En aquest sentit, Ros ha criticat les patronals, perquè ara accepten que els sous s'han d'apujar però després no ho porten a la negociació. "Les patronals fan molts discursos, però sense concrecions", ha dit el portaveu sindical. Tot i això, ha indicat que espera que el 2020 s'entri en un "període de desbloqueig" que permeti portar a la negociació col·lectiva un sou mínim de 1.000 euros, és a dir, 14.000 euros anuals. A més, Ros ha indicat que el sindicat defensarà que el salari mínim se situï en 1.250 euros mensuals a Catalunya i 1.160 euros a Espanya.

Respecte a les dades de l'atur publicades aquest divendres pel ministeri de Treball, Ros ha indicat que més que d'una reducció de l'atur el 2019 es pot parlar d'un "increment de la precarietat": "Tenim més gent treballant però amb més precarietat". A més, ha destacat que un terç dels aturats no tenen cap mena de prestació. El portaveu sindical també ha incidit en el fet que un 25% de la població està en perill de pobresa però, a més, un 17% de la gent que treballa també té pels salaris baixos i la precarietat. "Amb 1.250 euros al mes –que és la proposta de salari mínim del sindicat– també costa arribar a final de mes", ha reblat el líder de la UGT catalana.

Contrarestar la reforma laboral

Tot i el mal balanç del 2019, el secretari general de la UGT a Catalunya s'ha mostrat esperançat en una millora el 2020. En gran part, ha dit, pel pacte de govern entre el PSOE i Unides Podem a Espanya i el suport ara mateix d'ERC a la investidura que ha de permetre formar govern, a més del seu convenciment que s'aconseguiran aprovar pressupostos a Catalunya.

Sobre el pacte de govern, Ros ha destacat que "malgrat les insuficiències, és positiu". Les principals mancances que hi troba són, bàsicament, que no deroga del tot la reforma laboral del govern de Mariano Rajoy. La proposta d'acord "està parcialment bé perquè només deroga una part de la reforma laboral", ha indicat afegint que "hauria d'anar més enllà" en matèria laboral. En aquest sentit, ha destacat que el pacte no fa esment de contrarestar l'actual marc dels expedients de regulació d'ocupació. Sense la reforma del PP, molts dels ERO que s'han produït aquest any no s'haurien fet perquè no hi havia una causa que ho justifiqués o perquè no haurien rebut l'autorització de l'administració, ha afegit.

A més, Ros s'ha mostrat esperançat que el pacte obri les portes a una situació política que, el 2019, "ha sigut un desastre, sense govern, sense pressupostos, amb eleccions i amb la sentència del Procés". En aquest sentit, ha demanat buscar solucions perquè els líders independentistes surtin de la presó i "el 2020 sigui l'any del diàleg, després d'un 2019 de judicialització".

stats