Economia 20/09/2019

Canadell planteja liquidar el projecte d'una Cambra de Comerç de Catalunya

El president de la Cambra barcelonina ha estat elegit president del Consell de Cambres de Catalunya

Leandre Ibar
2 min
El president de la Cambra barcelonina, Joan Canadell, i la consellera d'Empresa, Àngels Chacón

BarcelonaEl president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha estat escollit aquest divendres nou president del Consell General de Cambres de Catalunya. En l'acte de constitució del plenari d'aquesta institució, Canadell ha demanat potenciar-la i "abandonar la idea d'una Cambra de Catalunya" que planteja la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha emplaçat els representants de les cambres catalanes a una reunió la setmana que ve per debatre sobre el projecte de llei de cambres de comerç, que l'executiu vol portar al Parlament pròximament. "El president [Canadell] té el meu compromís per accelerar-ho", ha assegurat Chacón, que ha remarcat que cal abordar la discussió amb "voluntat de diàleg" i "consens".

En aquest projecte, el Govern planteja la creació d'una Cambra de Comerç de Catalunya. Segons Canadell, la nova normativa hauria de reforçar el paper del Consell –que agrupa totes les cambres catalanes de manera col·legiada– i evitar la creació d'una cambra catalana. No obstant això, malgrat la petició de no tirar-la endavant feta avui per Canadell, fonts oficials del departament d'Empresa i de la Cambra barcelonina han indicat que continuen obertes totes les possibilitats, tant deixar de banda la formació d'aquesta hipotètica Cambra catalana com que finalment s'arribi a un consens per tirar-la endavant.

Chacón també ha indicat que vol que la nova legislació "doni resposta" al finançament dels ens camerals. En aquest sentit, Canadell també ha insistit, com ja havia fet en el passat, en la necessitat que les cambres tornin a obtenir uns ingressos comparables a l'any 2011. Tant la consellera com el nou president han destacat que les cambres hauran de jugar un paper clau en la vertebració econòmica de Catalunya en un moment de "nova revolució industrial" per la irrupció de les noves tecnologies.

La nova llei també haurà d'abordar el mètode de vot, després que, arran dels resultats de les últimes eleccions celebrades aquest any, dos candidats –el president del Banco Mediolanum, Carles Tusquets, i l'advocat i economista Ramon Masià– impugnessin els resultats per possibles irregularitats.

En l'acte, celebrat a la Llotja de Mar de Barcelona, Canadell ha rebut 12 dels 13 vots possibles, mentre que la resta dels components del comitè executiu del Consell han estat elegits per unanimitat. La junta estarà formada per Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Girona, com a vicepresident del Consell, i per Ramon Alberich, de la Cambra de Sabadell, com a tresorer. Les tres vocalies que conformen el comitè les ocuparan els presidents de les cambres de Tarragona, Lleida i Palamós: Laura Roigé, Jaume Saltó i Pol Fages.

Tot i que Canadell deixarà la presidència de la Cambra de Barcelona dos anys després de prendre possessió del càrrec, aquest divendres ha dit que vol mantenir-se al capdavant del Consell català durant tot el mandat –de quatre anys–, però demanarà al plenari que el ratifiqui en el càrrec al cap de dos anys.

A més, el president s'ha compromès a augmentar el pes dels 13 organismes camerals catalans incorporant-los al comitè executiu, que fins ara està format per només sis membres; una reforma que també s'hauria d'incloure a la nova llei. El ple del Consell i l'elecció de la nova junta s'han formalitzat avui arran de la renovació de les diferents cambres per les eleccions del passat mes de maig.

stats