Economia 29/04/2023

El canal Segarra-Garrigues deixa de regar fins dimarts i dona per perduda la collita

La mesura afecta 2.000 pagesos, que es resignen a regar el mínim perquè els arbres no es morin

3 min
Un tram del canal Segarra-Garrigues en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa sequera obliga a prendre noves decisions doloroses als agricultors catalans. La Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues ha decidit tancar el subministrament d'aigua des d'aquest dissabte fins dimarts –excepte en el cas de les granges– per la "situació excepcional de sequera". A partir d'aleshores, s’obriran els hidrants sota petició de cadascun dels regants i se subministrarà l'aigua "estrictament necessària per salvar els conreus llenyosos", sobretot arbres fruiters. Aquell mateix dia s’informarà del volum màxim mensual que correspon a cada regant. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura, ha explicat el col·lectiu en un comunicat, té per objectiu arribar a final de campanya "amb la quantitat d’aigua mínima garantida per a la subsistència dels arbres", en cas de no disposar de més aportacions del pantà de Rialb, de la manera menys dramàtica possible.

El volum emmagatzemat al sistema Oliana-Rialb, en cas de no ploure, tenint en compte el subministrament a poblacions, granges i supervivència de l'arbrat, no pot garantir cap altre ús de l’aigua. És per això que la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues ha decidit tancar durant uns dies el subministrament.

De fet, tot i que ara el Segarra-Garrigues té les basses plenes, amb aquesta aigua no es pot garantir la campanya íntegra de cap sector. La infraestructura, que va començar a distribuir aigua el 2009, cobreix 7.000 hectàrees de cereals i unes 5.000 més d’arbres fruiters.

Salvar la campanya

Aquesta decisió busca salvar els arbres (no el fruit) donant la quantitat d'aigua justa per garantir la seva subsistència. Més enllà del tall general de l'aigua fins dimarts, no se subministrarà aigua a cap cultiu sembrat o plantat a partir del 28 d’abril. Es garanteix el subministrament a les granges entre maig i agost amb el mateix volum que el 2022, no superior.

La Comunitat de Regants assegura que, en cas que hi pugui haver noves aportacions del canal, aquestes s’haurien de destinar a rebaixar la reducció de les finques més afectades, amb reduccions per sobre del 70%.

El president de la comunitat, Josep Maria Jové, ha explicat en declaracions a TV3 que dona "totalment per perduda" la collita dels arbres fruiters aquesta temporada per la situació de sequera a Catalunya, i ha xifrat en més de 7.000 les hectàrees afectades, de les que 2.000 són de cereal i 5.000 d'arbres de fruita, essent aquests últims els que es veuran més afectats.

2.000 pagesos afectats

El tancament total del reg afecta uns 2.000 agricultors de les comarques Garrigues, Noguera, Urgell, Segarra i Segrià, i els cultius més afectats seran els d'oliverar, ametllers, pistatxo, vinya i pomes en altura. Segons Jové, per als agricultors d'aquestes comarques es tracta d'una situació "mai vista" que es pensaven que no viurien, i ha recordat que la mesura no afecta l'aigua de boca, ja que no se subministra des del canal, ni les granges d'aquestes comarques, que tenen garantit el mateix volum d'aigua que van rebre l'any passat per a la supervivència dels animals.

Aquest dimarts el canal d'Urgell, la infraestructura de regadiu més gran del país, va iniciar una aturada del reg durant cinc dies –una mesura inèdita en 160 anys–, amb el tancament de les comportes del seu canal principal (que rega 50.000 hectàrees). Un dia després, el dimecres, la junta de govern de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) aprovava a Saragossa la declaració d’estat d’excepcionalitat per sequera extraordinària per a la conca del riu Segre i per a la zona irrigable del canal d’Urgell. A mitjans d'abril, el sector del cereal (blat, ordi i civada) a les terres de secà (les que depenen exclusivament de la pluja) alertava que està a punt de perdre tota la collita.

stats