Economia 25/06/2019

L'única candidatura al Cercle d'Economia aposta per convertir Barcelona en "cocapital espanyola"

Faus incorpora 10 dones a la seva llista per fer la primera junta paritària de l'entitat

Ara
2 min
El fons de Javier Faus compra onze edificis a Barcelona i Madrid

BarcelonaL'única candidatura a la junta del Cercle d'Economia, liderada pel director del fons d'inversió Meridia Capital, Javier Faus, apostarà per convertir Barcelona en "cocapital espanyola", segons el programa de govern publicat aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El Cercle apostarà per una Barcelona metropolitana, capital de Catalunya, però també cocapital espanyola (clau per frenar la centralització creixent, un dels motius de desafecció). Capital, al seu torn, de la Mediterrània i referent tecnològic del sud d'Europa", declara el programa. Segons la candidatura, Barcelona "segueix disposant d'aquells actius per recuperar presència i influència" i ha d'apostar "de manera radical per la cultura i per l'ecosistema tecnològic, digital, científic i de recerca".

D'acord amb la llista de Faus, "l'articulació territorial del poder ha estat un problema constitutiu de l'Espanya moderna". És per això que, segons el programa, cal evitar "noves situacions de confrontació institucional" en una "situació política que actualment és d'una paràlisi inquietant". "Davant posicions maximalistes, que entenem que només cronifiquen el problema i no donen respostes a la complexa realitat, és necessari consolidar canals de diàleg a través dels quals madurin propostes constructives, sempre emparades per la legalitat", apunta el document.

L'equip liderat pel director de Meridia Capital és l'única candidatura que s'ha presentat al Cercle, per la qual cosa, si no hi ha cap imprevist, serà acceptada per la majoria de socis en la pròxima assemblea de la institució empresarial. D'aquesta manera, Faus –que també va ser vicepresident del Barça durant les presidències de Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu– substituirà Juan José Brugera al capdavant de l'entitat.

A més de Faus, la llista incorpora deu homes i deu dones com a vocals: és la primera vegada que es presenta una junta paritària. Entre els noms destacats hi ha els presidents de Seat, Luca de Meo; de CaixaBank, Jordi Gual, i del grup perfumer Puig, Marc Puig. També hi seran el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola; l'exministra socialista Cristina Garmendia; l'exalcalde de Barcelona, també socialista, Jordi Hereu; la consellera del Banc d'Espanya Núria Mas; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, i el cap d'economia global del BBVA, José Manuel González-Páramo.

Capitalisme "inclusiu"

"El Cercle donarà suport a un capitalisme inclusiu, en contraposició al capitalisme clientelar, rendista i extractiu, però també en contraposició a un anticapitalisme ideològic i sovint populista", indica el programa de la candidatura. La llista vol afavorir "l'activitat econòmica oberta, competitiva, en contraposició a oligopolis de rendes excessives, corporativismes i clientelismes", per la qual cosa es compromet a defensar "la competència i la igualtat d'oportunitats". Segons el document, la futura junta treballarà per fomentar "una economia de més valor afegit".

En aquest sentit, Faus considera necessari que el Cercle aposti per una defensa clara de "la democràcia liberal" davant del populisme creixent a Europa i en gran part dels països desenvolupats.

stats