Telecomunicacions
Economia 02/03/2022

La catalana AFR-IX acabarà el cable submarí més llarg del Mediterrani a Egipte

El projecte unirà nou països amb una infraestructura de 8.700 quilòmetres i suposarà una inversió de 326 milions d'euros

2 min
El director de tecnologia d'AFR-IX, Miguel Ángel Acero.

BarcelonaEl cable submarí de fibra òptica més llarg del Mediterrani ja té punt final. En el marc del Mobile World Congress, la catalana AFR-IX ha arribat a un acord amb Telecom Egypt perquè el desplegament del projecte Medusa acabi a la ciutat egípcia de Port Saïd. Serà el desenllaç d'una infraestructura de 8.700 quilòmetres que unirà nou països i suposarà una inversió de 326 milions d'euros. El primer tram connectarà Lisboa, Barcelona i Marsella i s'espera que estigui en funcionament el 2024. "Quan vam plantejar el cable vam començar a la part oest de la Mediterrània, però vam veure que hi havia molt interès més enllà i no volíem deixar perdre l'oportunitat", explica a l'ARA Miguel Ángel Acero, director de tecnologia d'AFR-IX.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia, amb seu al 22@ de la capital catalana, va detectar que Marsella començava a estar al límit de la seva capacitat per acollir nous cables submarins. "Calia més diversificació a la Mediterrània, nosaltres som de Barcelona i volíem que també fos un punt d'aterratge", continua el directiu. En un inici, el cable Medusa havia de connectar Lisboa, el Marroc, Algèria, Tunísia, Itàlia, Espanya i França, però els operadors de l'est de la regió van aixecar el dit i el cable també arribarà fins a Grècia, Xipre i Egipte. "Les rutes terrestres no tenen la mateixa fiabilitat que les marítimes i t'estalvies passar per un munt de països complicats", defensa Acero.

L'empresa ja ha signat el contracte base per fabricar aquesta infraestructura ambiciosa al grup francès Alcatel Submarine Networks i entregarà les garanties bancàries a finals d'abril. El full de ruta és començar a fer els estudis marítims, la construcció i l'estesa del cable al llarg de l'any vinent. El 2024 ja s'hauria desplegat a Barcelona i Marsella i el 2025 ja hauria d'arribar fins a Egipte.

Sortida a borsa

Per finançar un projecte d'aquestes dimensions, AFR-IX estudia diverses opcions per fer el salt a la borsa. L'empresa, que va néixer fa nou anys i va facturar 23 milions d'euros en l'últim exercici, també ha aconseguit 163 milions d'euros de finançament del Banc Europeu d'Inversions i suport d'entitats financeres espanyoles. "Sortirem al mercat on sigui més fàcil aixecar capital per a un projecte d'aquesta envergadura", apunta Acero.

stats