Recuperació econòmica
Economia 23/11/2021

Catalunya i Madrid, úniques regions on van créixer els concursos d'empreses en plena pandèmia

El Consell General d'Economistes situa Espanya entre els deu països del món amb més risc d'insolvències el 2022, un cop acabi la moratòria concursal

2 min
La ministra Calviño, en una foto d’arxiu.

MADRIDNomés dues comunitats autònomes van registrar més concursos de creditors el 2020 que el 2019: Catalunya i Madrid. Això es va donar tot i la moratòria aprovada pel govern espanyol, que acabava el 31 de desembre. L'executiu però ha decidit ampliar fins al 30 de juny del 2022 l'exempció de la persona que assumeix el deute de sol·licitar la declaració del concurs de creditors, com ha avançat l'ARA. D'una banda, Catalunya va seguir liderant els concursos de creditors: s'hi van registrar 1.253 processos (l'any 2019 van ser 1.174) d'empreses que van considerar que no podien atendre els pagaments a què s'havien compromès. Això suposa el 0,20% del total de les empreses. De l'altra, Madrid va tancar l'any amb 859 concursos de creditors (xifra lleugerament més alta que la del 2019, amb 852 processos), segons dades publicades aquest dimarts a l'Atles concursal del 2021 del Consell General d'Economistes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per contra, a la resta de comunitats els concursos de creditors van baixar i, de fet, al conjunt d'Espanya la xifra va caure un 3,3% (de 4.789 concursos el 2019 a 4.630 el 2020). Una reducció que segons els economistes és conseqüència de la moratòria per presentar els concursos, cosa que donava a les empreses més temps per prendre la decisió en plena crisi. A això s'hi sumava el mecanisme dels ERTO, que ha alleujat una de les grans despeses fixes dels empresaris –els salaris– que han hagut de parar la seva activitat.

Aquesta dinàmica descendent també s'ha traslladat a la resta de països d'Europa, asseguren els economistes. "La intervenció dels governs [a l'economia] ha evitat una onada d'insolvències per la pandèmia", destaca l'informe.

El tipus d'empresa que més es va acollir a aquests concursos durant l'any més dur de la pandèmia són les micropimes, segons es desprèn de l'Atles concursal, i ja suposen més de la meitat (53%) dels concursos de creditors que s'han presentat. "Ni tan sols són petites i mitjanes empreses", recull l'informe, que insisteix en la petita dimensió del teixit productiu més afectat. Per això, els economistes aplaudeixen que l'avantprojecte de llei concursal del govern espanyol reculli una regulació específica per a aquest tipus d'empreses, "malgrat que ha de millorar", avisen. Al seu torn, l'evolució dels concursos entre autònoms i petites i mitjanes empreses no ha variat gaire, apunta l'informe.

Previsions pessimistes

Les previsions de cara a aquest any i el que ve no són gaire optimistes. De fet, si bé la moratòria va ser agraïda per alguns jutges mercantils, també feia témer que a finals d'aquest any o començaments del 2022 hi hagués una allau d’expedients, segons explicaven fonts judicials a principis d'any a l'ARA. Ara el Consell General d'Economistes confirma aquella perspectiva. Malgrat que falten encara dades d'aquest 2021, Espanya se situa en primera posició pel que fa a les previsions d'insolvències en un context europeu. I de cara al 2022, entre els deu països amb més insolvències al conjunt del planeta.

Més mesures

El consell de ministres d'aquest dimarts també ha ampliat fins al 31 de desembre del 2022 l'escut antiopa. Amb aquesta mesura cal autorització de l'executiu per a les inversions estrangeres de més del 10% del capital en empreses estratègiques cotitzades, així com a les no cotitzades si la inversió supera els 500 M€. A més a més, els autònoms i les empreses també tindran garantida fins al 30 de juny de l'any 2022 la línia d'avals per cobrir les seves necessitats de liquiditat o finançar els seus projectes d'inversió.

stats