Economia 31/05/2017

El nombre d'emprenedors joves creix a Catalunya fins a igualar la mitjana europea

Un de cada deu catalans d'entre 18 i 34 anys és emprenedor malgrat els obstacles en l'entorn empresarial

Albert Cadanet
2 min
Els nous empresaris busquen inspiració i, sobretot, recursos

BarcelonaEl nombre d'emprenedors joves ha crescut a Catalunya fins a situar-se al mateix nivell que la mitjana europea. El 2016 gairebé un de cada deu catalans d'entre 18 i 34 anys era emprenedor. En concret, un 9,5% dels joves es dedicaven a crear la seva pròpia empresa, mentre que la mitjana europea és del 9,9%. La xifra està més de tres punts per sobre de la mitjana d'Espanya (6,2%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya no s'arribava a aquesta taxa d'emprenedoria des del 2007, un any abans de la crisi, segons l'últim informe Global Enterpreneurship Monitor (GEM), presentat aquest dimecres al saló d'emprenedoria BIZ, que se celebra a Barcelona.

La definició del concepte "emprenedor" en aquest informe inclou totes aquelles persones d'entre 18 i 64 anys que posseeixen un negoci de tres anys i mig o menys d'existència. Els emprenedors joves (els que més creixen) inclouen tota la població que compleix aquesta característica i que té entre 18 i 34 anys.

Una de les raons d'aquest augment és la percepció d'oportunitats per emprendre a Catalunya, que millora la seva puntuació respecte a l'any passat en quatre dècimes. Malgrat tot, els catalans creuen que les oportunitats encara són poques, i li posen un suspès a aquest apartat. Sobre una puntuació de 0 a 10, els catalans valoren amb un 3 les oportunitats per emprendre els propers sis mesos (l'any passat aquesta nota era del 2,6). Europa també suspèn, però obté una puntuació de 4 en aquest àmbit.

De fet, l'estudi posa de manifest que les condicions per emprendre a Catalunya i la resta d'Espanya són menys favorables que al conjunt d'Europa. D'un total de 12 variables utilitzades per avaluar l'entorn empresarial, els experts enquestats en suspenen nou. Les que han rebut una puntuació més baixa són l'educació i formació durant l'etapa escolar en emprenedoria, les polítiques públiques associades a burocràcia i fiscalitat i l'accés a finançament.

Davant d'aquesta situació, el director del GEM-Catalunya Carlos Guallarte considera que "de diners n'hi ha de sobres, el que falta a vegades són projectes de qualitat" que dificulten la captació d'inversors. De fet, l'informe recorda que una quantitat major d'emprenedors no és sinònim de qualitat en cadascun dels projectes.

Es consolida l'emprenedoria femenina

L'estudi també revela que la mitjana d'edat dels emprenedors catalans és de 39 anys. A més, destaca la consolidació de l'emprenedoria femenina. Tot i que el percentatge de dones emprenedores a Catalunya (6%) és inferior al masculí (7,9%), és clarament superior al d'Espanya (4,7%).

L'estudi s'ha elaborat sobre 2.000 enquestes dirigides a població general i un qüestionari en profunditat que van respondre 36 experts. Les dades són comparables amb els resultats obtinguts en el conjunt d'Espanya i Europa.

stats