La recuperació postcovid

Catalunya només va rebre el 2021 el 7,8% dels fons europeus de l'Estat

Giró lamenta que el paper de la Generalitat en la gestió és "testimonial"

2 min
Imatge d'arxiu del conseller d'Economia, Jaume Giró.

BarcelonaCatalunya només va rebre el 7,8% dels fons Next Generation –les ajudes extraordinàries aprovades per la Unió Europea amb l'esclat de la pandèmia amb l'objectiu de modernitzar l'economia– gestionats pel govern de l'Estat el 2021, segons dades de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya representa el 19% de l'economia i té el 16% de la població d'Espanya. "El paper que el govern central ens està permetent jugar és testimonial", ha denunciat aquest dilluns el conseller d'Economia, Jaume Giró, sobre el paper de l'executiu català en la gestió dels fons europeus. Giró ha assegurat que la Generalitat no té "pràcticament cap capacitat de decidir" ni sobre els programes que cal implementar a Catalunya amb els diners que arriben de Brussel·les, ni sobre quines han de ser "les prioritats de país" on cal destinar més recursos.

Concretament, el govern espanyol va rebre l'any passat 24.198 milions d'euros dels aproximadament 140.000 milions que li pertoquen en els pròxims anys a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, l'instrument europeu que transfereix els diners dels Next Generation als estats membres de la UE. D'aquests, 9.547 milions es van transferir a les comunitats autònomes.

Del total d'aquests 9.457 milions enviats a les autonomies, van anar a les arques de la Generalitat uns 1.492 milions, un 14% del total, la qual cosa torna a situar la quantitat rebuda a un nivell inferior del pes de Catalunya en el conjunt de l'Estat tant per població com per producte interior brut (PIB). A aquesta xifra cal afegir-hi 122 milions més transferits pel govern espanyol a entitats públiques amb seu a Catalunya, per exemple centres de recerca, com el sincrotró Alba de Cerdanyola del Vallès.

Per acabar, les convocatòries obertes directament pel govern espanyol van sumar 1.701 milions d'euros, dels quals 291 milions van anar a parar a projectes catalans, un 17% del total. En total, la Generalitat ja ha executat més de 330 milions d'euros en 14 actuacions diferents.

L'Estat "tira pel dret"

"El govern de l'Estat va decidir tirar pel dret, sense tenir en compte el treball que havíem fet", ha afegit el conseller, que considera que la gestió dels fons porta retard tant pel que fa a la publicació de convocatòries com en l'assignació de recursos. Giró ha afirmat que la Generalitat no es quedarà "de braços plegats" observant "com des de Madrid decideixen" què convé a Catalunya.

Mentrestant, ha indicat que el govern català ha de "plantejar solucions" i presentar "propostes concretes" sobre on han d'anar els diners europeus que arribin a Espanya en els anys vinents, sobretot el 2022 i el 2023, els anys en què es produiran més transferències segons les estimacions del ministeri d'Economia. La Generalitat ha demanat a l'Estat rebre 2.089 milions d'euros per a tres eixos estratègics, d'infraestructures, tecnologia i medi ambient, que suposarien una inversió total, si s'hi afegeix la participació del sector privat, d'uns 5.200 milions. Entre aquests projectes hi ha solucions a la mobilitat, la creació d'un hub audiovisual, millorar l'abastiment sostenible d'aigua, la creació d'una indústria de nanosatèl·lits i d'un ordinador quàntic, inversions en la medicina personalitzada o la gestió mediambientals dels purins, entre altres.

A més, el departament d'Economia ha posat en marxa una pàgina web per ajudar les empreses interessades a trobar més informació sobre les ajudes del Next Generation, que inclou un cercador de convocatòries tant de les administracions locals i catalanes com del govern espanyol.

stats