Economia 15/09/2012

Catalunya registra un deute rècord del 22% del PIB

L'endeutament de Catalunya, el més alt de tot l'Estat, creix un 3,5% i frega els 44.000 milions. Al juny va arribar al 22% del PIB, i a Espanya va registrar-se el rècord de 800.000 milions, el 75% del PIB.

Elena Freixa
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en una fotografia d'arxiu.

BARCELONA.En només tres mesos, el deute català va créixer gairebé 1.500 milions d'euros i el pes total sobre el producte interior brut (PIB) va incrementar-se en vuit dècimes, fins al 22%. Segons aquestes dades del Banc d'Espanya referides al segon trimestre, 43.954 milions de deute situen Catalunya a menys d'un punt de superar l'objectiu fixat pel govern de Mariano Rajoy per a tot l'any. És la comunitat, tant en xifres absolutes com amb relació al PIB, que té un deute més elevat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si el ritme no afluixa -i no sembla que això hagi de passar a curt termini amb el rescat que s'ha demanat a l'Estat- durant la recta final de l'any l'endeutament pot arribar a superar el límit del 22,81% i 45.149 milions d'euros fixats com a topall màxim pel ministeri d'Hisenda en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera celebrat a finals de juliol.

El deute espanyol -que agrupa totes les administracions públiques- va augmentar també entre el primer i el segon trimestre, fins a arribar a un nou rècord de 804.388 milions. La xifra equival a un 75,9% del PIB, segons recull l'informe. Les dades revelen un creixement especialment fort en el deute de l'administració de l'Estat, d'un 4,4%, mentre que el del conjunt de les comunitats va augmentar un 2,8% i va situar-se en 150.578 milions d'euros. El diferencial entre l'endeutament català i espanyol pel que fa al PIB -un 22% a Catalunya en comparació amb el 75% a Espanya- s'explica pel cost de finançament que suposen les estructures estatals.

Quatre anys de crisi han aguditzat un increment del deute que ja va començar a disparar-se el 2007. Llavors, l'endeutament català i l'espanyol eren menys de la meitat que ara.

Efecte de la retallada valenciana

Les retallades desplegades pel govern del PP al País Valencià van fer que fos l'única comunitat que va retallar lleument -en sis milions- el deute l'últim trimestre. Tot i això, la comunitat és la segona més endeutada després de Catalunya, amb 21.364 milions, equivalents al 20,8% del seu PIB.

Les dues comunitats més endeutades -Catalunya i País Valencià- estan entre les primeres que han hagut de recórrer al fons de rescat estatal. Concretament, la Generalitat ha anunciat que sol·licitarà 5.023 milions, i el govern valencià, 3.500, que demanarà quan el govern espanyol posi en marxa el fons de liquiditat autonòmic (FLA), previsiblement a l'octubre.

Pel que fa a les empreses públiques espanyoles, el deute acumulat era de 55.520 milions al juny (el 5,2% del PIB) i en el cas de Catalunya va superar els 6.300 milions. Madrid va continuar com la ciutat més endeutada, amb 6.479 milions, gairebé sis vegades més que Barcelona, que deu 1.115 milions.

L'últim any el deute ha crescut més d'un 9,6%, una tendència que els ajustos aplicats pel govern espanyol haurien de corregir a mitjà termini. En cas contrari, apuntava dijous el BCE, el deute públic espanyol pot arribar a superar el 100% del PIB el 2016, a nivells de països com Portugal i Irlanda.

stats