Atur

Novembre rècord en ocupació i baixada de l'atur

La desocupació cau en 8.138 persones a Catalunya i l'afiliació a la Seguretat Social al novembre supera per primer cop els 3,5 milions de persones

3 min
Atur

BarcelonaJa són nou els mesos en què de manera consecutiva cauen les xifres de l'atur tant a Catalunya com a Espanya. La recuperació del covid i l'inici de la campanya de Nadal i el Black Friday, entre altres factors, han fet que la baixada del nombre de desocupats a Catalunya al novembre sigui de rècord, de 8.138 persones, com també la pujada del nombre d'afiliats a la Seguretat Social, que ja supera per primer cop un novembre els 3,5 milions de persones, segons dades publicades aquest dijous pel ministeri de Treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Són xifres especialment positives si es té en compte que el novembre és un mes en què tradicionalment creix la xifra d'aturats (només ha baixat els anys 2010, 2014 i 2015) i que al Principat hi ha 369.822 persones sense feina, el nombre més baix aquest mes des del 2007, just abans que esclatés la crisi bancària. "Normalment al novembre repunta l'atur perquè hi ha l'impàs entre l'octubre, quan s'acaben els últims contractes de la temporada turística, i el desembre, quan comencen els de la campanya de Nadal", explica el catedràtic en dret laboral de la UB Jordi García.

Si es comparen les dades amb un any enrere, l'atur ha baixat un 23,7%, és a dir, hi ha gairebé 115.000 persones menys registrades a les llistes del Servei Estatal d'Ocupació (SEPE). Catalunya és la segona comunitat en termes relatius on més ha caigut, només per darrere de les Balears. Per tant, sembla que de moment el mercat laboral està esquivant l'impacte de la crisi de subministraments, l'augment de la inflació i les noves variants del covid.

A Espanya el descens de desocupats ha sigut de 74.381 persones, el més important un mes de novembre des que hi ha la sèrie històrica, i ara hi ha apuntades a la llista del SEPE 3,18 milions de persones. En aquest cas la xifra més baixa aquest mes des del 2008 i més de 63.000 persones menys que les registrades just abans que comencés la pandèmia, el febrer del 2020.

Catalunya se situa com la quarta comunitat amb dades absolutes on més va caure el nombre d'aturats el mes passat. Per davant té, per aquest ordre, València, Madrid i Andalusia. Les úniques comunitats on va pujar la desocupació són les Balears i Astúries.

Per demarcacions, ha baixat la desocupació en totes excepte a Tarragona, on hi ha hagut una pujada mínima, de dotze persones. El sector que ha liderat el descens en xifres absolutes ha sigut, tal com ha passat els últims mesos, el dels serveis, que alhora és un dels motors econòmics de Catalunya, seguit a molta distància de la indústria. Per sexes la desocupació ha disminuït més entre els homes que entre les dones, i per edat destaca la reducció de gairebé un 9% de l'atur juvenil (més joves de 25 anys), en el que és un dels mals endèmics del mercat laboral tant català com espanyol.

També s'ha millorat en l'altra assignatura pendent: la temporalitat. Al novembre es van registrar 282.472 contractes, dels quals gairebé un 17% van ser indefinits. Tot i que la xifra segueix sent baixa respecte als contractes temporals, és superior a la dels mesos anteriors, quan acostumava a rondar el 10%. "L'única explicació és que aquest augment vingui de l'ocupació pública", apunta García.

14.765 afiliats més a la Seguretat Social

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social també corrobora la recuperació del mercat laboral. Catalunya ha generat 14.765 llocs de treball al novembre, i el nombre d'ocupats ha pujat en 135.509 persones en dotze mesos. Així, el mes passat es va superar el llindar dels 3,5 milions d'afiliats. En el conjunt de l'Estat es van enfilar fins als 19,7 milions de treballadors (109.451 més que a l'octubre), cosa que suposa el nivell d'afiliació més alt registrat a la sèrie i supera en 291.799 la xifra d'ocupats del febrer del 2020, abans de l'esclat del covid.

Ara bé, en data de l'1 de desembre encara hi havia més de 125.000 persones en expedients de regulació temporal d'ocupació. "Si els afectats d'ERTO es comptessin com a aturats, la xifra de desocupació a Espanya seria una mica pitjor de la que hi havia el 2019", deixa clar García.

Les reaccions

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha qualificat les dades d'"increïbles després de la crisi econòmica més gran que ha viscut mai el país". En un to similar s'ha pronunciat el secretari general de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, que ha titllat les dades de "molt positives, molt optimistes i amb alguns rècords de la sèrie històrica del departament". Tot i això, Vinaixa ha avançat que l'executiu està estudiant la possibilitat d'oferir una tercera línia d'ajuts a treballadors en ERTO amb baixos ingressos, tal com demanen els sindicats. La UGT i CCOO també han valorat positivament l'evolució positiva del mercat laboral, tot i que alerten que "la precarietat augmenta" en paral·lel a la recuperació. Pel que fa a les patronals, Foment del Treball ha celebrat el descens de l'atur i ha reiterat la necessitat que "no s'adoptin mesures normatives que posin en risc" la recuperació i el creixement econòmic.

stats