Economia 04/09/2017

Cellnex compra l'holandesa Alticom per 133 milions d'euros

La companyia gestiona 30 torres de telecomunicacions que donen cobertura a tots els Països Baixos

Albert Cadanet
2 min
Abertis Telecom, que té Tobías Martínez com a director general, serà el primer operador independent d’infraestructures de telecomunicacions.

BarcelonaL'empresa de telecomunicacions Cellnex Telecom ha tancat aquest dilluns la compra d'Alticom per 133 milions d'euros. Aquesta companyia holandesa gestiona 30 torres de telecomunicacions de gran altura i abast, que donen cobertura a tot el territori dels Països Baixos. Cellnex apunta en un comunicat que, amb aquesta operació, Alticom aportarà a l'ebitda esperat per al 2018 (benefici abans d'interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions) un total d'11,5 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després d'adquirir aquestes 30 torres, Cellnex consolida la seva posició al país: ara per ara, passa a gestionar 788 dels 1.500 emplaçaments que permeten les trucades de veu i la transmissió de dades. La catalana, que competeix amb quatre operadors independents, és la que més transmissors té.

Per al conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, l'adquisició aporta "consistència i solidesa als Països Baixos en incorporar un negoci recurrent, amb ingressos previsibles a mitjà i a llarg termini". Ara mateix, tots els operadors de telecomunicacions holandesos tenen contractes amb Alticom que oscil·len entre els cinc i els deu anys.

Martínez també ha declarat que aquesta compra va en línia amb la "nova aposta [...] per l'ecosistema 5G, en el que Cellnex està treballant intensament". En el mateix comunicat de l'empresa, s'assegura que el 5G farà créixer de forma exponencial el trànsit de dades els propers 5 anys, concretament un 600% (basat sobretot en la descàrrega de continguts audiovisuals). Els Països Baixos són una de les regions europees amb més penetració de banda ampla basada en 4G, i ja s'està preparant per donar el pas al 5G. Segons Cellnex, entre el 92% i el 99% de la seva xarxa està preparada per fer el salt.

L'opa no fa tremolar

Una de les últimes apostes de Cellnex pel 5G es va concretar a Itàlia, on la catalana va tancar, el juny del 2016, l'adquisició de Commscon. A banda d'aquesta línia de negoci, l'expansió de Cellnex a altres països tampoc ha cessat. En els últims dos anys ha invertit més de 1.400 milions, i ha tancat operacions a Suïssa, el Regne Unit o França. En total, la firma té presència a sis països europeus.

L'opa que va presentar Atlantia per Abertis (màxim accionista de Cellnex amb un 34% dels títols) sembla que no atura els plans de creixement del grup. De fet, el conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, ja va desvincular Cellnex de l'opa i va declarar que no s'havien fixat "cap horitzó de desinversió".

La companyia de telecomunicacions va ingressar l'any passat fins a 707 milions d'euros, un 15% més respecte del 2015. Els beneficis de l'últim exercici van arribar als 40 milions d'euros, un 38% més que l'any anterior.

stats