Telecomunicacions
Economia 25/02/2022

Cellnex amplia les pèrdues a 351 M€ en un 2021 d'inversió rècord

Els ingressos de la gestora de torres de telecomunicacions es van disparar un 58% fins als 2.536 milions d'euros

2 min
Tobías Martínez, primer executiu de Cellnex.

BarcelonaPer segon any consecutiu, Cellnex trenca el seu sostre inversor, encara que aquest ritme tan alt impliqui allargar els seus números vermells. La gestora de torres de telecomunicacions va tancar el 2021 amb unes pèrdues de 351 milions d'euros, un 160% més que l'any anterior. Precisament, aquests resultats s'expliquen pel cost del seu propi creixement i les despeses extraordinàries que va assumir, com l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va aplicar a les filials espanyoles (80 milions d'euros) i l'increment de la càrrega fiscal al Regne Unit (uns 100 milions).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Aquesta companyia no opta pel camí fàcil", ha sentenciat el seu conseller delegat, Tobías Martínez, durant la presentació de resultats. L'any passat Cellnex va seguir fent noves compres de torres i inversions en àmbits clau per al futur del seu sector, com el desplegament de les xarxes 5G. El desemborsament total va ser de 18.800 milions d'euros, una xifra que supera els 16.000 milions de l'anterior. "L'inversor institucional sap que Cellnex seguirà tenint pèrdues comptables durant molts anys perquè cal amortitzar a llarg termini els 38.000 milions [que s'han invertit des del 2015]", ha remarcat Martínez.

Malgrat l'increment de les pèrdues, els ingressos de l'empresa es van disparar un 58%, fins als 2.536 milions d'euros. També va remuntar un 63% el resultat brut d'explotació, que es va situar en 1.921 milions. Per al 2022, les previsions de Cellnex continuen marcades per aquesta tendència a l'alça i l'empresa calcula que la facturació se situarà entre els 3.460 i els 3.510 milions.

Incògnita al Regne Unit

Mentre es prepara per continuar invertint, Cellnex està a l'espera de rebre la llum verda definitiva per adquirir els actius que va comprar al grup Hutchison al Regne Unit. L'Autoritat de Competència i Mercats (la CNMC del mercat britànic) va plantejar al juliol que hi hauria problemes de competència si l'operació es tirava endavant. El regulador va demanar a Cellnex que canviés les condicions per donar-hi el vistiplau i la companyia va proposar una desinversió per acostar posicions. Sobre aquest procés, Martínez ha explicat que la resolució encara "està lluny" i no serà com a mínim fins al setembre.

La invasió d'Ucraïna també ha planat sobre la presentació de resultats de Cellnex. La companyia té inversions importants a Polònia, un dels països fronterers, ara en alerta per l'amenaça de la guerra, on va aterrar tot just el 2020. Martínez ha admès que el grup té un pla de contingència per prevenir els efectes d'aquest conflicte en les seves operacions i que està col·laborant amb el govern polonès per formar part de les mesures que s'adoptin. "A mi personalment m'ha sorprès trobar-me amb aquesta situació tan sobtada. Pensava que no acabaria en una invasió", ha confessat el directiu.

stats