Laboral

El govern espanyol, sobre la pròrroga dels ERTO: "No contemplem la possibilitat de que no hi hagi acord"

La CEOE rebutja l'última proposta d'Escrivá per allargar la mesura a l'estiu

2 min
Bars, restaurants i comerços tancats a Barcelona per la pandèmia.

La patronal espanyola, CEOE, ha rebutjat aquest dimarts l'última proposta del govern espanyol per prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per la pandèmia fins al 30 de setembre i obligarà a seguir negociant a contrarellotge per poder tancar un acord abans del dilluns 31, dia en què caduca la mesura actual. Gairebé 600.000 persones es troben actualment en ERTO. Tot i les dificultats, l'executiu de Pedro Sánchez, està convençut que hi haurà consens. "No contemplem la possibilitat de que no hi hagi acord", ha assegurat la ministra portaveu, María Jesús Montero. "Hem arribat a acord pels ERTO en moments molt més durs que ara", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern espanyol i els agents socials porten dies negociant les condicions dels ERTO a partir de l'1 de juny. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, planteja una reducció de les exoneracions als treballadors en ERTO i, en canvi, ofereix exoneracions als que surten de l'expedient i es reincorporen a la feina. És una mesura per incentivar els empresaris a treure treballadors dels ERTO, però tant la CEOE com els sindicats rebutgen la retallada i reclamen que la pròrroga es faci en les mateixes condicions.

Fonts de la patronal presidida per Antonio Garamendi han subratllat que han rebutjat l'última proposta d'Escrivá perquè seguia "centrant les ajudes en l'activació en lloc de centrar-se en els treballadors que encara no es poden incorporar a l'activitat". Els sindicats també rebutgen el plantejament del govern espanyol i retreuen a Escrivá que no flexibilitzi la seva posició. L'executiu, en canvi, creu que és moment de canviar les condicions. "Ja no tenim estat d'alarma i hi ha una obertura de l'activitat econòmica més gran. Creiem que en aquests moments toca posar un incentiu per a què persones que estan en ERTO puguin recuperar la feina", ha defensat Montero.

Consell de ministres extraordinari

Tot i que aquest dimarts s'ha celebrat l'últim consell de ministres abans que els actuals ERTO caduquin, fonts de la Moncloa han explicat que l'executiu ha decidit per ara no aprovar la pròrroga sense acord amb els sindicats i la patronal i opta per donar més marge a la negociació. El més probable és que se celebri un consell de ministres extraordinari a finals de setmana per aprovar la pròrroga. Si finalment no hi ha acord amb els agents socials, el govern allargarà els ERTO amb les condicions que li semblin oportunes.

stats