Laboral
Economia 14/12/2022

La CEOE trenca el diàleg amb Yolanda Díaz per l'acord amb Bildu

Els abertzales han pactat amb el ministeri de Treball dotar de més poder la Inspecció de Treball sobre els acomiadaments col·lectius

2 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en un acte recent amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi.

MADRIDAcció i reacció. La patronal CEOE ha trencat ponts amb el ministeri de Treball després de l'acord anunciat aquest dimarts amb EH Bildu sobre el control dels acomiadaments col·lectius. En concret, la cartera que dirigeix Yolanda Díaz (Unides Podem) ha pactat amb els abertzales introduir una esmena a la llei d'ocupació que s'està tramitant al Congrés de Diputats en què es dona poder a la Inspecció de Treball en el control de les causes dels acomiadaments col·lectius.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L'actuació del ministeri [de Treball] suposa una ruptura de la bona fe de negociació, imprescindible en tot procés de negociació", ha apuntat la CEOE en un comunicat. "A l'espera d'una rectificació, els empresaris espanyols rebutgem la interlocució amb el ministeri de Treball perquè entenem que és tramposa i contrària a la bona fe", afegeixen. En tot cas, fonts de la patronal apunten que el missatge és més aviat una "advertència" i que es mantenen a "l'espera" de si finalment el ministeri fa marxa enrere. Les mateixes fonts recorden que el 21 de desembre hi ha junta directiva i serà allà on es decidirà si realment es trenquen del tot els ponts.

En concret, l'esmena pactada permetrà a la Inspecció de Treball pronunciar-se a través d'un informe "preceptiu" sobre la idoneïtat de les causes que l'empresa esgrimeix per aplicar un expedient de regulació d'ocupació (ERO), segons ha explicat EH Bildu en un comunicat. Això és una nova forma de control administratiu dels ERO, que la reforma laboral de Mariano Rajoy l'any 2012 havia eliminat de facto. El dictamen de l'autoritat laboral permetrà als treballadors impugnar l'ERO si no està motivat. "A la CEOE no li ha agradat l'acord. Anem pel bon camí", ha expressat el diputat d'EH Bildu Oscar Matute a través de Twitter.

Fora de la reforma laboral

Els empresaris es queixen que aquest ja va ser un element que va quedar aparcat de la reforma laboral acordada amb Díaz. De fet, ERC va intentar negociar en el seu moment la possibilitat que el govern espanyol recuperés el poder per autoritzar o rebutjar EROs. En tot cas, l'esmena no suposa recuperar l'autorització administrativa –necessària fins al 2012 per executar un acomiadament col·lectiu i que la reforma laboral del PP va eliminar, facilitant així la unilateralitat de l'empresa–, però sí que reforça el control de la Inspecció de Treball sobre els ERO, la seva acreditació i adequació.

La tensió entre la patronal i Díaz esclata a les portes d'un nou augment del salari mínim interprofessional (SMI) el 2023. A l'espera del nou informe del comitè d'experts, Díaz comunicarà i abordarà amb els agents socials quin percentatge ha de créixer l'SMI. A més, la ministra de Treball també vol sumar la CEOE a l'acord per al nou Estatut dels Becaris i pressiona des de fa temps perquè sindicats i empresaris desbloquegin la negociació salarial.

stats