LA RECUPERACIÓ POSTCOVID

La CEOE urgeix l’execució dels Fons europeus

La patronal critica el retard en l'arribada dels diners a les empreses

ARA
2 min
El president de la patronal espanyola CEOE, Antonio Garamendi.

BarcelonaLa Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) veu “urgent” que s’acceleri l’execució dels fons europeus per “assegurar la seva arribada a l’economia real i maximitzar l’impacte de la recuperació”. Així ho va manifestar ahir en un comunicat, coincidint amb la presentació del primer informe de seguiment del fons Next Generation a l’Estat. Segons el document, el govern espanyol va publicar l’any 2021 al voltant de 400 convocatòries vinculades als fons per 9.300 milions d’euros, dels quals gairebé 5.000 milions ja estaven compromesos pel sector privat. No obstant això, la patronal assenyala que, segons les últimes dades, les empreses només han rebut 104 milions d’euros, un 2% de la inversió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el mateix document, la CEOE també va mostrar la seva sorpresa per com s’ha fet el repartiment dels fons entre govern central i les comunitats. Dels 9.300 milions licitats, poc més de 1.000 milions van ser llançats per les comunitats autònomes, un 14% del total. Segons la patronal, aquestes xifres “xoquen amb la tendència que s’havia vist fins ara”, on l’administració central executava el 30% del pressupost ordinari, les comunitats el 63% i els ajuntaments el 7% restant. A més, lamenta que la majoria de les ajudes gestionades per les comunitats s’han dissenyat i aprovat des de l’àmbit estatal, un fet que “redueix la capacitat d’adaptar les convocatòries a la realitat de cada territori”.

Terminis curts

A banda d’aquest problema, la patronal va criticar que alguns projectes disposen d’uns terminis poc amplis per presentar sol·licituds. Això, juntament amb el percentatge mitjà de cofinançament -el 30%-, són “les dues principals barreres” perquè les empreses puguin accedir als fons, especialment les pimes i autònoms. Segons la CEOE, l’Estat ha publicat 120 convocatòries de subvencions finançades a través dels fons Next Generation per 7.300 milions d’euros i vora 270 licitacions de contractes públics amb càrrec a aquests fons per 2.000 milions d’euros.

stats