Cercle d'Economia

El Cercle insisteix: "Els Jocs d'Hivern s'han de celebrar sí o sí"

Les jornades dels empresaris destaquen els beneficis que portarien per al país

2 min
El president del COE, Alejandro Blanco, i el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni

BarcelonaL'últim acte de la primera jornada del Cercle d'Economia que s'ha celebrat aquest dimecres portava el títol d'El moment de Barcelona però s'hauria pogut dir El moment dels Jocs d'Hivern. Entre els ponents hi havia el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, que aquests dies està accelerant per provar de convèncer el president de l'Aragó, Javier Lambán, que la proposta actual és la més beneficiosa per a tothom. "Tenim una petita dificultat, que hem de posar d'acord a algú que ha d'entendre que aquests Jocs també són beneficiosos per al seu territori", ha reconegut Blanco en clara referència al mandatari aragonès, tot i que sense citar-lo. On sí que ha sigut molt clar ha estat a l'hora d'enumerar tots els beneficis econòmics que han de portar els Jocs que Espanya vol celebrar el 2030 als Pirineus catalans i aragonesos. Blanco ha dit que en només 17 dies vindran 2.200 esportistes, 2.000 tècnics i també els representants de més de 100 comitès olímpics de tot el món. El gran impulsor dels Jocs també ha parlat del ressò mediàtic i de la gran repercussió que tindrà qui aconsegueixi organitzar-los. Només de passada ha parlat de la "sostenibilitat mediambiental", un dels impactes dels Jocs que preocupa a una part del territori.

El primer a defensar que "els jocs s'han de fer sí o sí" ha sigut Jaume Collboni. El primer tinent d'alcaldia de Barcelona ha volgut fins i tot "recordar que la paternitat de la idea és de Jordi Hereu", que estava entre el públic i que s'ha endut una ovació dels empresaris del Cercle. Collboni ha reconegut que Barcelona ha tingut "una posició molt prudent per intentar facilitar la candidatura", però ha deixat clar que "això no significa que renunciem a donar el nom de la ciutat als Jocs i a oferir-nos per fer actes com la inauguració". Segons ha pronosticat, "Barcelona pot donar l'impuls final", però ja ha avisat que "serà imprescindible la mobilització del món cultural, esportiu i civil" perquè tirin endavant.

Collboni ha assegurat que en les jornades de l'any passat "es va fer un lament general" i que feia la sensació que a Barcelona "no hi havia projecte, ni pols" per després destacar que "un any després es veuen persones amb projectes concrets per transformar aquesta ciutat, tant des del sector públic com el privat". "Estem canviant l’actitud i això és una bona notícia", ha dit. Una de les proves, ha remarcat, és l'elecció de Barcelona com a seu de la Copa Amèrica de Vela del 2024.

De fet, entre els ponents també hi havia Grant Dalton, director general d’Emirates Team New Zealand i organitzador de la Copa Amèrica 2024, que ha assegurat, en anglès, que l'esdeveniment "tornarà a fer gran Barcelona un altre cop". També hi han participat el president del Port, Damià Calvet, que ha recordat la importància d'aquesta infraestructura per on passen el 75% de tots els productes que s'importen i exporten de Catalunya.

stats