Economia 19/02/2020

Una vaga total i una protesta aigualida reclamen més seguretat a la química

La manifestació ciutadana concentra menys de 3.000 persones

Esther Mirall
3 min
Manifestació per la seguretat en el sector petroquímic del Camp de Tarragona

TarragonaLa petroquímica és un motor indiscutible de l'economia del Camp de Tarragona, amb 4.000 llocs de feina directa, 6.000 d'indirectes i 30.000 més d'induïts, però els sindicats han protestat aquest dimecres amb una contundència mai vista a la zona per expressar que prioritzen la seguretat al fort pes del PIB local del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resposta laboral ha sigut massiva, amb un 100% de seguiment de la vaga de 24 hores convocada pels sindicats majoritaris, que s'ha acabat a dos quarts de cinc de la tarda, just al començament de la manifestació ciutadana per presentar una única veu davant les empreses i les administracions.

Tot i les facilitats per assistir a la protesta dels ajuntaments de Vila-seca, la Canonja, Perafort, Constantí i Tarragona, amb autobusos gratuïts, i les crides a la participació fetes pels mateixos sindicats, els ajuntaments, les federacions veïnals i ecologistes, la gran manifestació unitària ha acabat reunint unes 3.000 persones, segons els convocants, i 1.600, segons la Guàrdia Urbana de Tarragona.

La protesta ha començat des dels barris de Ponent amb un minut de silenci al Centre Cívic de Torreforta i una marxa amb unes 400 persones fins a la plaça Imperial Tarraco, on ja esperaven més de 300 manifestants més de la ciutat que s'han anat sumant a altres participants de procedències molt diverses. Per exemple, Llorenç Navarro és un històric líder ciutadà de les Terres de l'Ebre i aquest dimecres ha vingut a Tarragona per reclamar: "Que no ens oblidin, aquí vivim persones i no números".

Més d'un mes després de l'explosió d'Iqoxe, encara ningú ha tapat el forat del bloc del barri de Torreforta, gairebé a tres quilòmetres de la planta, on va impactar la tapa del reactor impulsada per la violència de l'explosió i que va causar la mort d'un veí a casa seva.

Aquest forat de "la vergonya" se suma a les desenes de vidres trencats i desperfectes del barri de Bonavista, el més pròxim al polígon petroquímic, sense que "ningú arregli res", s'exclama la presidenta veïnal, Loli Gutiérrez. Ángel Juárez, president de la Coordinadora d'Entitats de Tarragona, no amaga el seu cansament per reclamar "sempre el mateix": "Vivim al costat de les químiques però, si passa res, ningú sap què ha de fer".

Això mateix pensa Carmen Gómez, veïna de Bonavista, mentre enlaira una pancarta que diu "On són les sirenes?" i explica que el mercat ambulant que es fa cada diumenge al barri és "el segon més gran d'Europa i, com peti la química, serà un campi qui pugui".

Alfredo Guerrero, del barri de Campclar, lamenta: "Molt jovent ha preferit les rues de Carnaval a lluitar pel benestar de tothom; entenc que fa mesos que les preparen, però no que no sàpiguen distingir què importa".

La protesta ha exigit més seguretat al sector, però també més coordinació a les administracions i més informació a la població, i ha acabat amb la lectura i el lliurament d'un manifest unitari a la Delegació de la Generalitat.

En canvi, la vaga ha sigut un èxit rotund, segons els sindicats majoritaris. El secretari general d'UGT, Camil Ros, i el de CCOO, Javier Pacheco, han participat en les concentracions fetes al matí davant els accessos als polígons i s'han felicitat, per avançat, de "buidar les plantes al matí i omplir els carrers a la tarda".

De fet, "èxit absolut" i "jornada històrica" són les frases més repetides aquest dimecres de 24 hores de vaga, començada a dos quarts de cinc del matí i en què només s'han complert els serveis mínims.

"Ja no feia falta ni piquets perquè la gent no ha anat a treballar", valora Pacheco. Amb tot, els piquets i les manifestacions han tallat la N-240, a l'accés del polígon petroquímic nord i també a la carretera local T- 750, a la Pobla de Mafumet, que dona accés a la refineria de Repsol.

Queixa de la patronal

Mentre els sindicats valoren un seguiment del 100% de la protesta, l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha considerat "inadmissible" que s'hagi impedit l'accés a "personal que formava part dels serveis mínims acordats" per "motius de seguretat".

La patronal denuncia que s'ha impedit el canvi de torn dels bombers del Parc Químic de Seguretat Nord, per la qual cosa els altres han hagut de treballar tres hores més, i ha emplaçat els sindicats a participar en les taules de treball impulsades per abordar la convivència del sector.

stats