Economia 11/05/2016

Quatre claus per entendre el veto de la Comissió Europea a la venda d'O2

Júlia Manresa
2 min
Telefónica ja és el segon grup europeu amb la compra d'E-Plus

BarcelonaPer què Telefónica vol desprendre's de la seva filial de telefonia mòbil al Regne Unit?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'objectiu de la multinacional presidida per José María Álvarez-Pallete era clar: reduir els 50.000 milions de deute que arrossega després d'haver anat incrementant les seves inversions en uns últims anys en què el sector de les telecomunicacions i, sobretot de la telefonia mòbil, ha vist com queien els ingressos. D'altra banda, amb aquesta desinversió Telefónica també pretenia afrontar amb més solvència altres adquisicions a països emergents. La mateixa setmana la companyia anunciava la compra de la brasilera GVT. De fet, els negocis d'aquesta multinacional a l'Amèrica Llatina van començar a representar un percentatge més gran dels ingressos que el mercat europeu.

Quines alternatives té ara l'operadora?

Telefónica haurà de buscar altres maneres de reduir aquest elevat nivell d'endeutament. De fet, fa unes setmanes, Pallete ja avançava que la multinacional compta amb un paquet d'opcions 'B', entre les quals hi hauria la sortida a borsa de la mateixa O2 o aconseguir trobar-li un altre comprador total o parcial que no vulneri les condicions de competència del mercat britànic. El pas més clar en aquesta direcció, però, és la sortida a borsa de Telxius, la filial de torres que Telefónica ha creat aquest any.

Amb aquest nivell d'endeutament, Telefónica pot mantenir el pagament del dividend?

Després de confirmar-se el bloqueig de Brussel·les a aquesta operació, Telefónica ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que manté els objectius financers i la política de dividends que havia anunciat fins ara. Així, doncs, Telefónica pagarà els 0,75 euros per acció que havia fixat a principis d'any. Just després d'aquest anunci, però, les accions de Telefónica queien un 1,15% a la borsa espanyola. Per això, malgrat mantenir els 0,75 euros per títol, l'operadora també ha advertit que aquest bloqueig podria suposar que 0,35 euros es paguin en accions i els altres 0,40 en efectiu.

Per què Brussel·les ha vetat la venda?

La Comissió Europea ha volgut que el mercat de telefonia britànic acabi en una situació similar a la que hi ha a Espanya després de l'última onada de fusions. Si es produís la integració, el Regne Unit es quedaria amb dos operadors mòbils forts, es reduïria la competència i s'encaririen els preus. La comissió considera que això perjudicaria els consumidors i la innovació en el mercat. O2 és el segon operador mòbil al mercat britànic i Hutchison el tercer a través de la marca Three. Totes dues juntes superarien una quota de mercat del 30%.

stats