Economia 25/03/2015

Els clients de Banco Madrid van ordenar retirar més de 326 milions d'euros en tres dies

El magistrat assenyala que la intervenció del Banc d'Espanya, la dimissió en bloc del consell de l'entitat i l'expedient de Sepblac van precipitar una "situació de pànic i desconfiança"

Ara
2 min
Seu del Banc de Madrid a la capital espanyola / EFE

BarcelonaEls clients de Banco Madrid van ordenar la retirada de més de 326 milions d'euros entre el 10 i el 13 de març, els tres dies després d'haver estat intervinguda pel Banc d'Espanya i abans de decretar el 'corralito'. Segons recull la interlocutòria del jutge, aquesta fuga de capitals hauria provocat un forat de més de 100 milions d'euros a l'entitat madrilenya.

Els 326 milions d'euros són els que es van sol·licitar per retirar fins al tancament de la jornada del divendres 13 de març. Tot i això, els clients van arribar a reemborsar-ne 124 milions. De la resta, 52 milions eren ordres de clients que no es van arribar a emetre a causa del 'corralito'. A més, la interlocutòria assenyala que "existia el risc ferm que les gestores de fons poguessin cursar ordres a Banco Madrid per retirar més efectiu a través de traspassos a comptes d'altres entitats, el que hagués implicat una sortida immediata de prop de 150 milions". En total, doncs, la quantitat que els clients van ordenar retirar suma 326 milions d'euros.

Com que el forat que això hagués provocat a l'entitat podria haver arribat als 100 milions d'euros en tres dies, el jutge considera que si el ritme de fugida de capitals hagués continuat així, hauria sigut impossible que Banco Madrid continués amb les seves obligacions per falta de liquiditat.

En aquest cas, es tracta de la retirada de diners que justifica el 'corralito' per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), però l'entitat presidida per Elvira Rodríguez també investiga la retirada massiva de diners abans de la intervenció. Segons la CNMV, s'haurien tret fins a 40 milions d'euros en fons d'inversió els últims dies.

stats