Economia 17/03/2015

Investiguen les retirades massives de diners de Banco Madrid abans de ser intervingut

Se sospita que alguns gestors van alertar els seus clients abans de la intervenció del Banc d'Espanya. Segons la CNMV, s'haurien tret fins a 40 milions d'euros en fons d'inversió els últims dies

Efe
2 min
La seu de Banco Madrid, a la plaça Colón de la capital espanyola. JAVIER LIZÓN / EFE

MadridEl Banco Madrid va viure, pocs dies abans que presentés concurs de creditors i la CNMV decretés 'corralito' per als inversors, una espectacular fuga de dipòsits i una retirada massiva de diners dels fons d'inversió, una reacció que internament se sospita que va estar motivada per les pròpies trucades d'alguns gestors als seus clients, amb un important capital. Segons fonts pròximes a l'entitat, després de la intervenció fa just una setmana de la filial de l'andorrà BPA per part del Banc d'Espanya, es van començar a rebre nombroses ordres de clients per recuperar els seus estalvis i obtenir liquiditat de les seves inversions.

La presidenta de la CNMV, Elvira Rodríguez, ha comentat aquest dimarts que només en fons d'inversió es van treure uns 40 milions d'euros, encara que aquesta no és una xifra oficial i alguns eleven aquesta quantitat fins a l'entorn dels 70 milions. A més, caldria sumar els dipòsits retirats pels clients, quantitat que va haver de ser prou alta perquè els nous gestors de Banco Madrid presentessin el concurs de creditors voluntari d'una entitat sense problemes de solvència.

Les notícies dels últims dies sobre les implicacions de BPA en el blanqueig de capitals del crim organitzat, juntament amb la denúncia presentada davant el fiscal per la unitat d'intel·ligència financera espanyola, el Sepblac, contra Banco Madrid haurien animat als clients d'aquesta última entitat a retirar els seus fons.

Avisos dels gestors per garantir els clients

No obstant això, internament se sospita que hi va haver alguna cosa més que por i que molts dels que van recuperar part dels seus diners en els últims dies ho van fer després de ser avisats directament pels seus gestors de banca privada de la tempesta que s'acostava. Al cap i a la fi, resumeix una font financera, per a aquests gestors és clau la relació amb els poderosos clients perquè és la millor garantia que en un futur seguiran treballant amb ells, encara que Banco Madrid desaparegui.

I encara que no poguessin saber que els nous administradors del Banc d'Espanya sol·licitarien el concurs de creditors, si temien des d'un primer moment que el grup i la seva matriu BPA haguessin de fer front a una important multa després de ser acusats pels Estats Units de blanqueig de diners del crim organitzat.

stats