La recuperació postcovid

El comerç i el sector immobiliari continuen impulsant el creixement

Creixen les hipoteques i les vendes al comerç minorista, segons l'INE

3 min
El comerç està sent un dels motors de creixement en la primera meitat del 2022. A la foto, una sabateria de Barcelona la setmana passada.

BarcelonaEl comerç i el consum continuen tirant del carro de l'economia catalana en un context d'incertesa a escala internacional. Les vendes del comerç al detall van repuntar a l'abril després d'un març negatiu, mentre que la contractació d'hipoteques per a l'habitatge es va disparar al març a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al mes de març, el nombre d'hipoteques registrades va créixer un 24,2% respecte al febrer a Catalunya. En total, doncs, es van tancar 7.545 operacions, que en comparació amb el mateix mes del 2021 també representa un increment, en aquest cas del 13,3%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicades aquest divendres. El valor total de les hipoteques també va augmentar, un 24,6% en relació amb el mes anterior i un 21,1% interanual, fins als 1.245 milions d'euros.

Les xifres catalanes superen la mitjana de l'Estat, on es van tancar 43.378 operacions per un valor de 6.320 milions d'euros, un increment en comparació amb el febrer del 18,7% i del 22%, respectivament.

Diversos estudis apunten que durant la pandèmia es va estancar una part de la despesa, la qual cosa va fer caure el consum, i es va incrementar l'estalvi, de manera que ara hi ha una bossa de diners que algunes famílies aprofiten per invertir en habitatge. Això es nota en els preus de l'habitatge, però igualment en la contractació hipotecària, ja que hi ha més gent amb diners estalviats per poder fer front a l'entrada d'un pis. En aquest sentit, el mercat immobiliari ha repuntat amb força i està als nivells del 2008, just abans de l'esclat de la bombolla.

El fet que el mercat laboral continuï millorant i que s'incrementin el nombre de feines fixes en detriment de les temporals també proporciona més estabilitat per demanar un préstec al banc.

El comerç també repunta

El consum intern és l'altra font de creixement econòmic durant els últims mesos, tot i l'encariment del preu de l'energia que s'ha acabat traslladant a bona part dels productes i serveis de consum. La pujada dels costos de l'energia i l'elevada inflació –el ritme de creixement dels preus– que se'n deriva són la principal derivada negativa, en l'àmbit econòmic, de la invasió russa d'Ucraïna, però no l'única: la segona és la incertesa provocada pel conflicte i les sancions a l'economia russa, que han frenat els mercats internacionals.

La frenada tindrà efectes negatius sobre les exportacions i la indústria catalanes, segons han apuntat recentment diverses institucions econòmiques, com la Cambra de Comerç o el gabinet de recerca del BBVA. A diferència d'altres comunitats autònomes, les vendes a l'estranger de productes manufacturats han sigut tradicionalment un dels punts forts de Catalunya i un mecanisme de sortida de crisis quan l'economia espanyola ha passat per dificultats, però en la situació actual suposaran un fre. A més, les cadenes de producció a escala mundial fa temps que pateixen problemes de desabastiment i traves logístiques, que en els últims mesos s'han vist agreujats per les noves restriccions a la Xina, un dels principals exportadors del planeta i epicentre del comerç global, provocades pels augments de contagis de covid.

Malgrat el context, però, en l'àmbit intern el consum progressa adequadament. Les vendes dels comerços al detall van pujar a Catalunya un 2% a l'abril respecte al març, una xifra que es redueix a l'1% si es descompten les estacions de servei, on part de la pujada de la facturació es deu sobretot a l'increment del preu dels carburants. En l'àmbit espanyol, la dada també va ser del 2%, però si es treuen les estacions de servei cau fins al 0,2%, segons xifres publicades aquest divendres per l'INE.

El mes passat les vendes dels comerços catalans –sense benzineres– encara estaven un 1,2% per sota dels nivells de fa just un any, però cal tenir en compte que als mesos de gener i febrer, amb la sisena onada del coronavirus, es van introduir noves restriccions als locals i als bars i restaurants. Al març, en canvi, amb l'aixecament de les mesures sanitàries, les vendes comercials van repuntar un 7,8% en només un mes.

Un altre element positiu que també explica el creixement del volum de negoci de les botigues és el retorn del turisme internacional, del qual té una gran dependència bona part del comerç de zones turístiques de la costa, així com de la ciutat de Barcelona.

stats