Comerç exterior

Catalunya guanya quota exportadora dins de l'Estat

Les vendes del Principat a l'exterior creixen més del 8% per l'impuls de la química i l'automoció

2 min
Grues i contenidors al port de Barcelona.

BarcelonaLes exportacions de mercaderies catalanes van tornar a créixer el mes d'octubre, en un 8,3%, fins als 8.567,3 milions d'euros, segons les dades publicades aquest dilluns pel ministeri d'Economia, Comerç i Empresa. Catalunya ha guanyat pes exportador dins de l'Estat, perquè mentre les vendes de mercaderies a l'exterior des del Principat van créixer, les exportacions del conjunt de l'Estat van caure un 2,4%. Així, Catalunya ja aporta un 26,5% de totes les vendes espanyoles a l'estranger.

En els primers mesos de l'any, les exportacions espanyoles s'han mantingut pràcticament planes i sumen quasi 320.000 milions d'euros, mentre que entre el gener i l'octubre les exportacions catalanes han augmentat un 9,7% i assoleixen els 85.003 milions d'euros. Així, Catalunya també guanya quota exportadora en el conjunt de l'Estat en els 10 primers mesos de l'any (+2,3 punts percentuals, fins al 26,6% del total espanyol).

Aquesta millora de les exportacions de mercaderies de Catalunya s'ha d'emmarcar en un moment en què les importacions no creixen amb tanta força, cosa que ha permès una millora del saldo comercial (diferència entre exportacions i importacions) i una millora de la cobertura (percentatge d'importacions que es podrien pagar amb les exportacions). Les importacions catalanes a l'octubre van pujar a 9.528 milions d'euros, un 3,9% més que el mateix mes de l'any anterior. El saldo comercial va ser de -961 milions d'euros, quan el mateix mes de l'any anterior va ser de -1.257 milions, amb una millora de la cobertura de 3,6 punts percentuals, fins a quasi el 90%.

Entre el gener i l'octubre, les importacions catalanes van assolir els 92.843 milions d'euros, un 0,3% menys que el mateix període de l'any anterior, cosa que també ha redundat en una millora del saldo comercial acumulat de l'any (-7.840 milions de dèficit del gener a l'octubre del 2023 enfront dels -15.668 milions de dèficit del mateix període del 2022), i la taxa de cobertura s'ha situat en el 91,6%, quan un any enrere era del 83,2%.

Durant els 10 primers mesos de l'any, els principals sectors exportadors catalans han estat el químic, amb quasi un 30% de totes les vendes a l'exterior i un creixement del 7,4%; l'automoció, que ha augmentat quasi un 60% les seves vendes a l'exterior i aporta quasi un 16% del total; els béns d'equipament, que han crescut un 6,3% i aporten un 15,5% de totes les exportacions; i l'alimentació, begudes i tabac, que amb el 14,6% del total d'exportacions han crescut un 5,8%.

Menys mercaderies al port de Barcelona

Moltes de les mercaderies que Catalunya exporta i importa passen pel port de Barcelona. L'Autoritat Portuària ha informat que aquesta infraestructura ha registrat un tràfic total de 59 milions de tones entre el gener i el novembre, fet que suposa un descens del 9,2% en relació amb el mateix període del 2022, si bé les dades del darrer mes "mostren que els tràfics s'estan recuperant". El tràfic de contenidors s'ha situat en els tres milions de TEU (cada TEU equival a uns 38 metres cúbics) durant els primers onze mesos de l'any, és a dir, un 7,5 % menys. Amb tot, al novembre s'han donat "creixements notables".

Han crescut els sòlids a granel, que arriben als 4,4 milions de tones, un 8,8% més en relació amb els primers onze mesos del 2022, en contraposició a la caiguda del 14% dels líquids a granel, provocada pel menor moviment d'hidrocarburs. Els vehicles, alhora, experimenten increments del 48%, fins a les 723.838 unitats, uns augments que es donen en importacions, exportacions i tràfic.

Pel que fa a passatgers, s'han superat els 5 milions fins al novembre, i els creuers han concentrat fins a 3,4 milions de viatgers.

stats