Finances

Competència expedienta el Santander, el Sabadell, CaixaBank i Bankia pels crèdits ICO

Analitza possibles pràctiques irregulars denunciades per empreses i autònoms

2 min
La seu de la CNMC a Madrid.

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert un expedient sancionador contra el Banc Sabadell, el Banco Santander, CaixaBank i Bankia per possibles pràctiques restrictives de la competència en la comercialització de les línies d'avals ICO que es van activar per ajudar les empreses com a conseqüència de la pandèmia de covid-19. Unes línies amb l'aval de l'Estat que va posar en marxa el ministeri d'Afers Econòmics per facilitar l'accés al crèdit i la liquiditat de les empreses i els autònoms.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La investigació se centra en algunes de les exigències que imposaven aquestes entitats per concedir aquests crèdits. La CNMC investiga si s'exigia com a condició per concedir el crèdit la vinculació a altres productes comercialitzats per aquestes entitats. A més, també investiga si els crèdits ICO, creats per als problemes d'endeutament i tresoreria derivats de la pandèmia, es van utilitzar com a mecanismes per reestructurar deutes financers preexistents, segons ha informat aquest dimecres l'organisme presidit per Cani Fernández.

L'expedient a aquestes entitats té el seu origen en informació que Competència va rebre a través de la bústia covid.competencia@cnmc.es que va obrir perquè els usuaris, les empreses i els autònoms poguessin denunciar les possibles irregularitats en la concessió d'ajudes lligades a la pandèmia.

Lluny de la bona fe

Després de l'anàlisi feta, la CNMC considera que l'actuació dels bancs investigats s'allunyaria de la bona fe exigida a les entitats en les seves relacions amb els clients. En conseqüència, les seves pràctiques podrien haver alterat el comportament econòmic dels consumidors que van acudir a aquestes entitats per subscriure els crèdits ICO. Els comportaments investigats, segons la CNMC, podrien suposar un falsejament de la lliure competència i haurien afectat l'interès públic.

La incoació de l'expedient es produeix a l'empara de l'article 3 de la Llei de Defensa de la Competència, en relació amb l'article 4 de la llei 3/1991, de 10 de gener, de competència deslleial.

Un cop obert aquest expedient sancionador, s'obre ara un període màxim de divuit mesos per a la instrucció de l'expedient i per a la seva resolució per part de la CNMC, sense que la incoació d'aquest expedient prejutgi el resultat final de la investigació.

stats