Economia 03/03/2015

Multa de 88,2 milions per a un càrtel de nou empreses del sector làctic

La CNMC va investigar també el Gremi d'Indústries Làcties de Catalunya i l'Associació d'Empreses Làcties de Galícia

Júlia Manresa
2 min
Marín Quemada demana solucions “imaginatives” per a Uber i Airbnb

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat a nou empreses distribuïdores de llet i a les dues principals associacions del sector amb una multa de 88,2 milions d'euros per haver concertat els preus del mercat d'aprovisionament de llet crua en una "infracció continuada des del 2000 fins el 2013.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta investigació s'arrossega ja des de 2012, quan l'antiga CNC ja investigava les principals distribuïdores del sector làctic per "intercanviar informació sensible sobre clients, condicions de compra i preus van tancar acords entre les principals empreses i associacions d'industrials del sector per tal de repartir-se el mercat, fixar condicions comercials comunes i imposar-les als productors", tal i com deia aleshores el comunicat de l'obertura de l'expedient de la CNC.

El sector ramader, principal afectat

A mitjans de l'any passat, aquesta investigació es va ampliar al conjunt del sector. La resolució de la CNMC considera que la indústria ramadera va ser el sector més perjudicat ja que les empreses "van dialogar sobre els preus de compra que oferien als productors, les quantitats que adquirien i a qui els compraven". Com a conseqüència, els ramaders "no tenien llibertat per fixar el preu del seu producte i l'empresa a la qual el subministrarien" i el mercat quedava així, distorsionat en benefici dels transformadors.

El càrtel

Les multes més elevades són per a Danone, amb 23,2 milions; Corporación Alimentaria Peñasanta, 21,8 milions; Grupo Lactalis Iberia, amb 11,6 milions; Nestlé España, 10,6 milions, Puleva Food, que haurà d'abonar 10,2 milons; i Calidad Pascual (abans del Grup Leche Pascual), amb una multa de 8,5 milions.

Per últim, també formaven part del cartel Senoble Ibérica (proveïdora de Mercadona), Central Lechera Asturiana i el Gremi d'Indústries Làcties de Catalunya, que haurà d'abonar 200.000 euros.

stats