Fiscalitat

L'exàrbitre Negreira i el futbolista Malcom, entre els principals morosos amb Hisenda

Rodrigo Rato, Dani Alves, Sergi Arola i Idelfonso Falcones surten de la llista negra de l'Agència Tributària

3 min
Malcom el 2018 al Camp Nou

BarcelonaEl futbolista brasiler Malcom Filipe Silva de Oliveira i l'exàrbitre José María Enríquez Negreira han entrat a la llista de morosos de l'Agència Tributària espanyola publicada aquest divendres, mentre que en surten l'exministre Rodrigo Rato, el cuiner Sergi Arola i l'escriptor Ildefonso Falcones, entre altres. S'hi mantenen, en canvi, l'empresari Diego Torres i la presentadora Patricia Conde.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malcom devia al tancament de l'exercici 2022 gairebé 822.000 euros, mentre que Negreira –acusat de cobrar a canvi de favors arbitrals de clubs de futbol com el Barça– devia 1,17 milions. Pel que fa a empreses, la xifra de la filial espanyola de les botigues de joguines Toys 'R' Us era de més de tres milions i la de la companyia espanyola de creuers Pullmantur Cruises, més de 957.000 euros.

Sí que hi repeteix, en canvi, Luis Medina Abascal, l'empresari i aristòcrata acusat de corrupció per la compra de mascaretes per part de la Comunitat de Madrid durant la pandèmia, que només va reduir en 2.000 euros, fins als 651.000 euros, el seu deute amb Hisenda. La presentadora Patricia Conde continuava devent més d'un milió, xifra lleugerament superior als 960.000 euros que deu Diego Torres, antic soci de l'excunyat del rei Iñaki Urdangarin.

L'exbanquer Mario Conde i l'actriu Paz Vega van retallar el seu deute en més d'un milió d'euros en un any cadascun, de manera que deuen 6,3 i 1,7 milions, respectivament. Per contra, l'escriptor César Vidal el va incrementar fins als 3,4 milions. En l'àmbit polític, hi destaca el partit Esquerra Unida de la Comunitat de Madrid, a qui Hisenda reclamava l'any passat uns 900.000 euros.

Qui entra a la llista?

La llista inclou totes les persones, entitats i empreses que a l'acabar el 2022 devien més de 600.000 euros a l'Estat. Ara bé, aquest any l'Agència Tributària ha hagut de modificar els criteris segons els quals una persona entra a la llista, d'acord amb una sentència recent del Tribunal Suprem que prohibia a Hisenda incloure-hi els noms de persones amb deutes derivats d'una condemna penal o que encara no siguin ferms. Aquest fet ha reduït la llista en 636 persones en comparació amb l'anterior, que se sumen a 955 persones més que n'han sortit perquè han saldat els seus deutes en l'últim any.

En total, els més de 6.000 empreses i ciutadans presents a la relació publicada per Hisenda sumen un deute total de 15.200 milions d'euros. La llista estatal s'ha conegut just l'endemà que l'Agència Tributària de Catalunya publiqués la seva, amb els principals deutors a la Generalitat.

Presència destacada del món del futbol

En els nou anys en què s'ha publicat el llistat, el món del futbol ha acaparat una important quantitat de noms dels principals morosos. De fet, segons les dades d'enguany, la persona que més diners deu a títol personal és l'exconseller d'Economia del govern aragonès i expresident del Reial Saragossa, Agapito García, amb un deute d'uns 15 milions.

Malgrat això, diverses personalitats del món del futbol han aconseguit sortir de la llista. Per exemple, Dani Alves, exjugador del Barça ara en presó provisional acusat d'agressió sexual, l'any passat encara hi sortia, però aquest any ja no hi apareix. Tampoc hi són l'entrenador del Real Madrid, Carlo Ancelotti, que també hi apareixia el 2022, ni l'excompany d'Alves al Barça, l'argentí Gabi Milito. En el passat, jugadors com el brasiler Neymar, el camerunès Samuel Eto'o o l'equip brasiler Santos també van estar entre els principals deutors amb l'estat espanyol.

Sí que manté un deute elevat el desaparegut Club de Futbol Reus Deportiu, a qui Hisenda encara reclama 1,3 milions, tot i que els clubs que més han de pagar a l'Agència Tributària són el Reial Múrcia, el Xerez Club Deportivo i el Real Jaén, amb 9,4, 7,1 i 1,7 milions, respectivament, però ha abandonat la llista l'equip alacantí Hércules Club de Fútbol.

Reyal Urbis es manté com a màxim morós

La immobiliària Reyal Urbis es manté com l'empresa que més diners deu a Hisenda, amb un deute acumulat de 294 milions d'euros, 16 menys que el 2022. La segueixen l'empresa andalusa de gasolineres Marillion, amb 156 milions; la madrilenya Palemad Reciclaje, amb 128 milions, i la constructora i promotora andaluses Grupo Prasa i Aifos, amb comptes pendents en tots dos casos superiors als 91 milions.

stats