Comptes públics

Luis Medina Abascal entra a la llista dels grans morosos a Hisenda

Els deutors de més de 600.000 euros baixen un 3,3% i l'import total de deutes cau un 2,9%

Pol Casaponsa Sarabia
3 min
L'empresari Luis Medina en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl llistat de morosos de l’Agència Tributària inclou aquest any un total de 7.037 deutors de més de 600.000 euros, cosa que suposa un 3,3% menys que l’última llista publicada. L’import global de deutes recollits també baixa en un 2,9% i suma, així, un total de 17.710 milions d’euros. D’entre tots els integrants de la llista, destaquen figures com l’investigat per una suposada estafa a l’Ajuntament de Madrid per la compra de mascaretes en l'inici de la pandèmia, Luis Medina Abascal, que acumula un deute de 653.000 euros, i l’empresari basc José María Aristrain, que ha de pagar a Hisenda 1,26 milions d’euros.

Futbolistes i banquers

Al llistat també hi apareixen antics protagonistes de problemes amb Hisenda, com ara l'entorn de José María Ruiz Mateos (Nueva Rumasa manté 8,9 milions de deute), el banquer Mario Conde (7,8 milions), el jutge condemnat Luis Pascual Estivill (3,7 milions) o Diego Torres, condemnat en el cas Nóos, on també va ser jutjat Iñaki Urdangarin, i que deu 956.000 euros. A més, també repeteix l’exministre i banquer Rodrigo Rato que té un deute d’1,3 milions d’euros, com un any enrere.

Al llistat tornen a tenir un paper protagonista les constructores, molt castigades per la crisi del 2008, i també el món del futbol. Algun dels noms més destacats d’aquest sector són el jugador del Barça Dani Alves, que és un habitual i manté un deute de 2,08 milions d’euros, o el club brasiler Santos (3,2 milions). Altres protagonistes de la història recent blaugrana també hi surten, és el cas de Samuel Eto'o (981.000 euros) i Gabi Milito (1,8 milions). A més, també hi trobem el desaparegut Club de Fútbol Reus Deportiu, que acumula un impagament de 1,3 milions o l'expresident del València Club de Futbol Juan Bautista Soler (956.000 euros).

De l’àmbit televisiu hi destaca la presència de Patricia Conde (un milió d’euros) i del tertulià Kiko Matamoros, que deu 714.000 euros. També hi trobem cares conegudes com el cuiner català Sergi Arola, que torna al llistat amb més de 900.000 euros de deute, o l’escriptor barceloní Ildelfonso Falcones, que va ser una de les novetats en l’anterior llista i que deu 1,7 milions.

Els grans deutors

Tot i aquests grans noms, les dues persones físiques que acumulen un deute més gran amb Hisenda són dos germans que es diuen Agustín i Ramón Olivares Garrigos, que deuen un total de 36,8 milions d’euros cadascun. També hi tenen un lloc destacat els propietaris de la promotora immobiliària Aifos, Teresa Maldonado i el seu marit, Jesús Ruiz, tenen un deute de 15,6 i 15,5 milions respectivament.

Altres empreses que figuren a la llista són Accesos de Madrid Concesionaria Española (38,5 milions), que està en procés de liquidació i que va ser l'encarregada de les radials. En el sector aeri, hi trobem catalana Spanair, que deu 7,1 milions, i Air Comet (13,9 milions). A part, també hi apareix l'Aeroport de Ciutat Reial, una operació que va marcar l'inici de la fi de les caixes i que suma un deute de 3,4 milions.

Els que ja han pagat

Per contra, altres companyies com Twitter, que havia arribat a tenir un endeutament de 800.000 euros, o la immobiliària Nozar, que a l'últim informe era la tercera que tenia més diners pendents amb Hisenda amb un total de 214,88 milions de deute, han aconseguit sortir de la llista negra de la Agència Tributaria. També n'ha desaparegut l'entrenador del Reial Madrid, Carlo Ancelotti, que acumulava un total de 1,4 milions a l'anterior publicació d'aquest informe, i el Lleida Basquet.

Els 5 principals morosos

Reyal Urbis: 310 milions

La promotora de Rafael Santamaría va sorgir el 2007 després de la fusió de dues grans empreses immobiliàries (Urbis i Reyal). Porta en liquidació des del 2017 i arrossega un passiu que va arribar als 3.500 milions d'euros. En aquest últim any ha eixugat el deute en 31 milions.

Grup Polaris World: 152 milions

És una grup immobiliari amb seu a Múrcia. Presidit per Pedro Garcia Meroño, està compost per diverses societats que es dediquen principalment a la comercialització de resorts de golf. Durant l'any 2017, moltes de les empreses que el formen van declarar-se en concurs de creditors i, l'any 2019, es va aprovar la liquidació d'alguna d'elles.

Grup Arenal: 148 milions

El grup el va formar l'exregidor de Còrdova Rafael Gómez, més conegut com a Sandokán. Gómez també va estar vinculat al cas Malaya i va ser condemnat a presó i multa per delictes contra Hisenda. Sandokán també surt a la llista de morosos i deu, a títol personal, 2,7 milions d'euros.

Palemad Reciclaje: 127 milions

Seria El primer de la llista si no es mira les immobiliàries. La companyia de Madrid, que és una gran desconeguda, es dedica a la intermediació d'importacions de bens.

Marillion: 123 milions

És una companyia de gestió d'estacions de serveis. Amb la seu social a Madrid, la seva activitat és el comerç de combustibles i olis a majoristes.

stats