Fiscalitat

Menys d’un euro: això paguen en impost de successions el 74% dels contribuents

Unes 2.800 persones amb herències més altes van abonar més de la meitat dels 643 milions recaptats pel Govern amb el tribut el 2022

3 min
Imatge d'arxiu de l'Agència Tributària de Catalunya, l'ens encarregat de recaptar l'impost de successions.

BarcelonaEl 74% dels contribuents que van declarar l'impost de successions l'any passat van pagar menys d'un euro per aquest tribut, segons dades del departament d'Economia de la Generalitat a les quals ha tingut accés l'ARA. Això vol dir que, el 2022, aproximadament unes 100.000 persones de les gairebé 136.000 que van haver de liquidar aquest impost sobre les herències a Catalunya van abonar només uns cèntims.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un 10% addicional de contribuents que van liquidar l'impost van pagar entre un i mil euros. A l'altre extrem s'hi van trobar 8.150 declarants, un 6% del total, que van abonar quantitats de més de 10.000 euros, segons les mateixes xifres del Govern.

L'impost de successions és un dels més controvertits i la seva eliminació és un dels cavalls de batalla dels partits de dretes a l'Estat. Recentment, els nous governs del PP i Vox a les Balears i el País Valencià l'han abolit seguint els passos de Madrid i Andalusia, però a Catalunya es manté. El 2019, només sis dels vint-i-set estats membres de la Unió Europea havien eliminat l'impost, segons l'ONG sobre fiscalitat Tax Foundation.

L’impost de successions a Catalunya el 2022

Percentatge del total de liquidacions segons la quota a ingressar
Percentatge de contribuents i de recaptació segons la base imposable

L'última pujada de l'impost va produir-se amb els pressupostos del 2020, que el govern d'ERC i Junts va pactar amb els comuns. De fet, la inclusió d'increments d'aquest impost va causar certa incomoditat a Junts, formació que advoca per reduir-lo. El 2020, el PP i Ciutadans van proposar al Parlament eliminar l'impost, però no van rebre el suport de cap altre partit.

La Generalitat va recaptar el 2022 un total de 642,9 milions d'euros, segons dades del pressupost executat publicades per la conselleria d'Economia. A més, el Govern estima que aquest 2023 la recaptació a través de l'impost de successions serà d'uns 733 milions d'euros, xifra semblant al pressupost anual de l'Hospital Clínic de Barcelona, un dels més importants del país. Es dona la circumstància que aquest impost és la principal font de frau fiscal entre els impostos gestionats per l'executiu: entre el 2019 i el 2022, el departament d'Economia va aflorar fins a 416 milions d'euros defraudats amb successions.

Pocs contribuents paguen molt

D'acord amb les dades de la Generalitat, només un 2% dels contribuents del tribut reben herències amb una base imposable superior als 800.000 euros, però són justament aquests els qui paguen més: un 56% de la recaptació del 2022 procedia d'aquests casos. La base imposable és el valor sobre el qual s'aplica l'impost, però cal tenir en compte que aquest tribut té un elevat nombre de bonificacions. Les més habituals són per parentiu, però també n'hi ha sobre el valor de l'habitatge habitual (així es tributa menys sobre pisos on viuen les persones difuntes), per discapacitat o per edat, entre altres. També les assegurances permeten reduir la quantitat a abonar.

Així, prop de 2.800 persones que van rebre les herències més grans van pagar uns 360 milions dels quasi 643 milions recaptats l'any passat per la Generalitat. Les herències amb un valor superior als 400.000 euros representen només un 5% de les liquidacions, però són més de tres quartes parts dels diners ingressats per la Generalitat amb aquesta taxa. És a dir, una minoria d'herències aporten el gruix dels fons recaptats.

A l'altre extrem, el 45% de les liquidacions d'herències són per valor de menys de 50.000 euros i representen només un 1% dels fons obtinguts pel Govern amb la taxa. Això vol dir que entre uns 61.100 contribuents amb herències més petites van pagar conjuntament menys de 6,5 milions d'euros.

Tipus mitjà baix

El tipus mitjà el 2022 va ser del 3%. És a dir, per cada cent euros heretats, de mitjana els contribuents en van haver de pagar tres com a concepte d'aquest impost. Malgrat això, a una gran majoria dels casos –un 76%– se'ls van aplicar tipus per sota de l'1,3%. En el cas de les herències més grans, superiors a 400.000 euros, el tipus efectiu es va situar entre el 3% i el 5,4% del valor heretat.

Les diferències també són substancials segons el parentiu entre la persona difunta i la que hereta. Un fill de menys de 21 anys va pagar de mitjana un 0,6% del total heretat, mentre que un cònjuge va haver d'abonar encara menys, un 0,1%. El tipus puja fins al 2,6% per a fills de més de 21 anys o per a herències de fills a progenitors, mentre que les herències entre germans el tipus va augmentar fins a l'11,6%. Els casos que van tributar més van ser les herències entre persones sense vincle, amb un 16,9%.

stats