Reforma fiscal

La fiscalitat del PP i Vox: el País Valencià també suprimeix donacions i successions

L'executiu valencià se suma al de les Illes Balears, que aquesta setmana ja ha aprovat una mesura semblant

2 min
El nou govern valencià del PP i Vox abans de la celebració del seu primer ple, que s'ha dut a terme a la ciutat d'Alacant.

ValènciaEl nou govern valencià del PP i Vox ha anunciat aquest divendres la bonificació en un 99% de l'impost de successions i de donacions en el cas que la transmissió es realitzi en benefici de fills, cònjuges i pares. La decisió se suma a l'adoptada aquesta setmana pel Govern balear perquè el tribut es deixi d'ingressar en els mateixos casos i també entre avis i nets. A més, a les Illes, en les herències entre germans i entre oncles i nebots l'impost es reduirà en un 50% si no hi ha descendents directes, i en un 25% en cas contrari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La importància que el Partit Popular i Vox han donat a aquesta mesura es demostra en el fet que les dues administracions -que s'afegeixen a executius com l'andalús i el madrileny- l'hagin aprovat amb caràcter d'urgència i que hagi estat gairebé el seu primer acord. En el cas valencià s'ha adoptat en el primer ple del govern i en el de les Illes en la segona reunió de l'executiu.

Pel que fa a les diferències, destaca el fet que al País Valencià la mesura tindrà efectes des del 28 de maig d'enguany -data de les eleccions-, mentre que a les Illes s'aplicarà des de l'endemà de l'anunci, és a dir, des del 19 de juliol.

Amb el nou decret, al País Valencià s'amplia una bonificació que ja era d'entre el 50% i el 75%. De fet, segons dades de la conselleria d'Hisenda de l'exercici 2020 recollides per ElDiario.es, aquell any el 87,6% dels 166.493 hereus que es van comptabilitzar van quedar-ne exempts. Només van pagar l'impost 20.627 persones, que van abonar entre un i 5.000 euros, i 6.293 que van pagar més de 5.000 euros.

Pel que fa a la recaptació, el 2022 el tribut va aportar a la hisenda valenciana 354 milions d’euros mentre que la previsió de recaptació per al 2023 era de 392. A les Illes, la pèrdua d'ingressos es preveu en 60 milions.

Els arguments de Mazón

En la seva compareixença d'aquest divendres, Carlos Mazón ha justificat la iniciativa per "l'augment d'un 24% de les renúncies a herències" registrat durant el primer trimestre del 2023, amb 1.558 ciutadans afectats. En la legislatura passada, segons el president valencià, es van comptabilitzar 20.862 renúncies. El nou cap del Consell també ha destacat que la norma té "poc" d'impacte sobre el pressupost: successions implica l'1% i donacions el 0,1%.

Mazón ha defensat que l'objectiu de la mesura és evitar que una herència es converteixi en un “greu perjudici econòmic per a moltes famílies, que han de fer front al pagament, sense que l'herència suposi cap benefici econòmic o un increment real en el seu patrimoni”. Així mateix, ha assegurat que de vegades aquest impost condiciona o limita el comportament de les persones contribuents en qüestions com l'estalvi i la inversió.

El motiu pel qual l'impost de successions i donacions es bonifica gairebé completament i no s'elimina està en el fet que és un tribut cedit per l'Estat, que és l'única administració amb competències per suprimir-lo.

stats