Fiscalitat
Economia 30/06/2021

El Congrés aprova la llei que limita a 1.000 € els pagaments en efectiu

El Congrés desestima la rebaixa de l'IVA de les perruqueries

2 min
El ministeri d'Hisenda, dirigit per María Jesús Montero, disposa d'una nova normativa per controlar el frau fiscal.

El Congrés de Diputats ha aprovat aquest dimecres de manera definitiva la llei de prevenció i lluita contra el frau fiscal, que imposa mesures com la limitació a 1.000 euros dels pagaments en efectiu i la prohibició de les amnisties fiscals. El principal punt de la nova llei és justament la prohibició de fer pagaments en efectiu superiors a mil euros, fins ara limitats a 2.500 euros. No obstant, la norma és un conglomerat de mesures fiscals que busquen augmentar el control contra el frau fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre la resta de punts també destaca la rebaixa fins als 600.000 euros del mínim per entrar a la llista pública de morosos amb Hisenda, que ara es troba en un milió d’euros. Així mateix, obliga els socis de les societats d’inversió de capital variable (sicav) a tenir una participació de com a mínim 2.500 euros en la companyia i crea un tribut especial nou del 15% sobre les socimis, les societats anònimes cotitzades d’inversió immobiliària.

A nivell impositiu, també modifica l’impost de matriculació, elimina els avantatges fiscals a pactes successoris i prohibeix que les administracions aprovin qualsevol mena d’amnistia fiscal. Per augmentar el control, la normativa preveu la reinstauració de les inspeccions sorpresa d’Hisenda, però amb autorització judicial prèvia.

Polèmica per l’IVA de les perruqueries

El ple del Congrés també va debatre i aprovar les esmenes a la llei introduïdes al Senat, però no va acceptar incloure la rebaixa de l’IVA a les perruqueries, a la qual havia donat llum verda la Cambra alta però que va ser anul·lada per la seva presidenta, la socialista Pilar Llop, al considerar en el seu moment que l’esmena presentada –que tenia el suport de tots els partits menys el PSOE– no era congruent.

La llei contra el frau fiscal es va acabar aprovant entre polèmica i amb l’oposició frontal de diversos grups parlamentaris. El PP va intentar aturar-ne la votació a l’espera que es resolgui la seva reclamació sobre la reducció de l’IVA a les perruqueries, però la mesa ho va desestimar. A més, Coalició Canària va criticar que contradiu el règim fiscal especial de les illes Canàries, tot i que la seva reclamació es va registrar fora de termini i no es va tenir en compte.

stats