Economia 07/01/2020

Quatre consells per estalviar més amb la pujada del gener

Revisar el contracte de la llum o controlar l'evolució dels preus són mesures que poden ajudar a estalviar més

Leandre Ibar
2 min
La pujada de gener arriba en el moment d'inici de les rebaixes d'hivern.

BarcelonaLa famosa pujada del gener és el fenomen que disminueix la capacitat de compra de les famílies a principis d'any. Segons Rubén Sánchez, portaveu de l'organització de consumidors Facua, la pujada del gener es deu a diversos factors, com ara a l'increment de preus d'alguns serveis (per exemple, l'aigua i la llum) i al fet que, després de dos mesos amb uns nivells de consum superiors als habituals, s'inicia un període de rebaixes que porta les famílies a continuar gastant.

Davant d'aquest fenomen, els organismes de consumidors recomanen diverses mesures per minimitzar l'impacte. No obstant, aquest 2020 està marcat per una caiguda generalitzada dels preus de serveis bàsics (aigua, gas i electricitat) i augments moderats de la resta de serveis.

Revisar el contracte de l'electricitat

La primera mesura que recomana Sánchez és "revisar la factura de l'electricitat per veure si estem al mercat lliure". En cas afirmatiu, el portaveu de Facua recomana contactar amb la nostra operadora d'energia per "tornar a la tarifa regulada", normalment més baixa.

Buscar ofertes de telefonia i altres serveis

Segons Facua, el mes de gener és un mes en què les famílies fan una mena de reset del consum, per la qual cosa revisen el que tenen contractat tant en subministraments com en altres serveis, com ara la telefonia. Sánchez recomana fer un seguiment de les tarifes "durant tot l'any", però recorda que una bona manera de retallar despeses al gener és trobar noves ofertes que permetin rebaixar el cost d'aquests serveis.

Comprar a rebaixes no sempre permet estalviar

"En rebaixes, molts cops es compra per comprar", afirma Sánchez, que recorda que "estalvia més qui gasta menys". De cara als dos mesos de rebaixes, el portaveu recorda que no hi ha cap organisme públic que monitoritzi que els descomptes anunciats són certs, cosa que pot suposar que alguns productes que s'anuncien a preus inferiors en realitat no hagin variat, o bé que no ho hagin fet en relació als mesos previs a l'època de Nadal, quan hi sol haver augments.

Així mateix, les rebaixes tenen l'efecte de portar els consumidors "a comprar coses que no es necessiten" creient que estan estalviant diners pel descompte, segons Sánchez. Per això, recomana un consum responsable.

Controlar l'evolució dels preus

En aquest sentit, les organitzacions de consumidors recomanen que, abans d'adquirir un producte, els consumidors controlin els preus al llarg del temps. Aquesta mesura és habitual a l'hora de comprar productes més cars –com ara cotxes o electrodomèstics–, però no en altres casos. Per exemple, en general, les famílies no controlen com varia el preu de la roba, tot i que també suposa una despesa important, però que no es nota tant perquè no representa una despesa única, sinó que es compra de manera gradual.

stats