La recuperació postcovid
Economia 22/07/2021

La construcció supera els nivells previs a la pandèmia

La superfície construïda augmenta un 1,66% respecte a l'any 2019

Rut Font Camats
2 min
Els treballadors de les obres del nou edifici de la Clínica Girona han tornat avui a la feina després dels quinze dies d'hibernació econòmica

BarcelonaPrimers brots verds en el sector de la construcció. La superfície dedicada a la construcció d'obra nova i a la rehabilitació ha crescut en un 1,66% durant els primers sis mesos d'aquest any respecte al mateix període del 2019, l'any previ a la crisi generada pel covid-19. En comparació amb l'any passat, aquest increment es dispara fins al 60%, segons dades del Col·legi Superior d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les bones notícies es deuen, en part, a l'activitat del sector de rehabilitació d'habitatges, que creix un 28,47% respecte al 2019, una xifra que equival a 1.789 habitatges més que fa dos anys. Durant el primer semestre de l'any, s'han autoritzat 14.218 rehabilitacions d'habitatges. En superfície, les rehabilitacions residencials han pujat un 24,36% i les no residencials un 23,57%. A Catalunya, aquest increment de la superfície d'obres de rehabilitació ha sigut inferior, d'un 8,5%. Tot i això, és una xifra positiva tenint en compte que la construcció catalana encara és un 21,8% inferior al nivell del 2019.

Noves construccions, més a poc a poc

D'altra banda, la recuperació de l'obra nova avança a un ritme més lent. La construcció de nous habitatges ha pujat en un 5% respecte a l'any passat, però encara es troba per sota de fa dos anys. Concretament, les obres de nova residència són un 2,52% menys, i les no residencials, un 4,56%.

Un altre sector que comença a aixecar el cap és l'obra pública. La licitació d'obres executades per les administracions públiques arreu d'Espanya ha augmentat un 68,8% durant els primers sis mesos del 2021, en comparació al mateix període de l'any passat. Aquest increment es tradueix en un import de 10.567 milions d'euros en el que portem d'any, segons dades de l'Associació d'Empreses Constructores i Concessionàries d'Infraestructures (Seopan). A Catalunya, l'augment ha sigut del 44%.

La pandèmia ha sigut un cop molt fort per a la construcció, ja que només a Catalunya va suposar construir un 6,1% menys l'any 2020, un total de 12.130 habitatges, segons xifres de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC). Pel que fa a l'obra pública, la licitació d'obres va caure un 23%, fins als 1.502 milions d’euros. Aquest import equival a la meitat de la licitació mitjana dels últims 20 anys i queda molt lluny de cobrir les necessitats del sector, situades aproximadament als 5.500 milions.

stats