MERCAT DE TREBALL
Economia 23/08/2016

La contractació d’estrangers s’accelera

Catalunya concentra el 24% d’aquests nous empleats, un dels col·lectius amb més precarietat laboral

Júlia Manresa / Paula Solanas
3 min
L’afiliació d’estrangers va començar a repuntar a Catalunya el 2015.

BarcelonaUn dels indicadors que ajuden a perfilar la capacitat d’una economia per crear ocupació -i la qualitat de les feines generades-és el nivell d’afiliació dels col·lectius amb més dificultats per entrar al mercat de treball: joves, aturats de llarga durada i immigrants. En tots tres casos Espanya i Catalunya encara estan molt lluny de l’aprovat, però fa més d’un any que la contractació d’estrangers repunta a Espanya, una tendència que a Catalunya encara s’accentua més. Més del 24% de tots els nous afiliats estrangers a la Seguretat Social al juliol són a Catalunya, la segona comunitat on més creixen aquestes contractacions, després de les Illes Balears.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“L’augment del nombre d’afiliats estrangers reflecteix la progressió en l’ocupació a Catalunya: on es crea més feina, hi haurà més afiliats”, diu José García Montalvo, catedràtic d’economia de la UPF. Però aquesta dinàmica també posa en relleu les principals mancances del mercat laboral català. “És bon senyal que un dels col·lectius més vulnerables també es beneficiï de la recuperació de l’ocupació, però cal recordar que Catalunya també és la comunitat on hi ha més immigrants aturats”, explica Josep Ginesta, secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Catalunya va guanyar 423.746 afiliats estrangers al juliol, més d’un 7% per sobre que el mateix mes de l’any anterior i més d’un 2% que l’últim mes, consolidant un any d’ascensos mensuals. Al conjunt de l’Estat, els afiliats estrangers van pujar fins als 1.747.114, un 5,8% més que el mateix mes del 2015, però 688 persones menys que al juny, un descens que trenca cinc mesos encadenats de remuntada. Per això, Catalunya ha passat de concentrar un 22% dels afiliats estrangers a principis d’any, a superar el 24% aquest últim mes i marca el ritme en la contractació d’immigrants, davant de Madrid.

La contractació d’estrangers s’accelera

Unes xifres amb doble lectura

Segons l’última Enquesta de Població Activa (EPA) de juliol, Catalunya va ser la comunitat on més va caure l’atur, amb 56.400 desocupats menys en tres mesos -i 1,5 punts de reducció de la taxa, que se situa al 15,5%-. De fet, al maig, Catalunya ja havia recuperat més de la meitat dels treballadors perduts durant els últims vuit anys de crisi. La majoria dels aturats, però, recuperen la feina amb contractes precaris. El mateix José García Montalvo advertia a l’ARA al maig que en termes quantitatius, la caiguda de l’atur i l’augment de l’afiliació eren el preludi d’una temporada turística “impressionant”, que s’apuntala en una proporció de set nous contractes eventuals per cada fix. “Aquestes feines es concentren en el sector serveis per l’impuls del turisme”, assegura l’economista, que recorda que “la majoria d’immigrants arriben a Catalunya per fer feines poc qualificades”.

Un de cada quatre contractes va durar menys d'una setmana el 2015

Però Montalvo i Ginesta no només comparteixen escepticisme davant aquestes xifres. “El sector serveis també inclou noves feines, com les relacionades amb la comunicació i la tecnologia, que també reclamen mà d’obra estrangera qualificada”, diu el secretari de Treball”. Montalvo, per la seva banda, recorda que “l’àrea metropolitana atreu talent mundial a través de les empreses tecnològiques perquè Espanya no genera prou perfils d’aquest tipus”. “Tot i així, aquestes quantitats no són suficients per resoldre el problema del mercat laboral espanyol”, afegeix.

stats