Els convenis col·lectius segellen l'increment salarial més gran en vuit anys

El creixement mitjà dels sous, d'un 2,14%, està set vegades per sobre de l'augment dels preus

Aquest any més de 138.000 organitzacions han signat (o, si més no, s'han adherit) a un total de 336 convenis col·lectius a Catalunya. D'aquests acords laborals, 264 s'han tancat en l'àmbit d'empreses i 72 més en àmbits superiors a l'empresa (venen dels sindicats més representatius del territori o es pacten amb associacions empresarials importants). La qüestió és que d'aquest procediment mitjançant el qual els treballadors i empresaris fixen les condicions de treball i la productivitat s'han derivat pujades de sou d'un 2,14%. És l'augment salarial més alt, en aquest àmbit, des del 2011. A Espanya, la variació és del 2,31%. L'única comunitat que supera aquesta xifra són les Illes Balears (+3,5%), però Navarra i Galícia també estan per sobre de Catalunya.

La pujada de sous pactada en convenis se situa en el 2,2% fins al març

Tant al conjunt de l'Estat com al Principat els increments salarials del novembre estan netament per sobre del que han crescut els preus. L’índex de preus al consum (IPC) avançat del novembre (que s'ha de confirmar d'aquí uns dies) assenyala que els preus van pujar a Espanya un 0,4%. És a dir, gairebé sis vegades per sota del que han crescut els salaris pactats en conveni col·lectiu. La distància és pràcticament idèntica en el cas de Catalunya: l'últim indicador respecte als preus disponible, el de l'octubre, mostra una pujada de preus de només un 0,3% respecte a l'any passat, mentre que els sous ho fan un 2,14%. Les dues dades comparades indiquen que millora el poder adquisitiu dels treballadors en aquesta situació: disposant d'un sou una mica més elevat, consumeixen a un preu molt similar al d'un any abans.  

Pujades de sou que s'incrementen des del 2014 

Els convenis col·lectius portaven des del 2014, segons les dades publicades pel ministeri de Treball del govern estatal, afavorint increments de sou cada vegada més alts pel que fa al novembre. Aquell any l'increment salarial va ser del 0,7%, i s'ha fet cada vegada més pronunciat fins a arribar al 2,14% d'aquest any. La informació relacionada amb el 2018 i el 2019, matisa el departament, és provisional, però encaixa amb les directrius marcades en l’Acord Interconfederal de Negociació Col·lectiva (AENC) pel període 2018-2020.

Aquest acord al qual van arribar, ara fa un any i mig, patronals del món empresarial i sindicats, obliga a fer que els increments salarials siguin del voltant del 2% i incloguin una pujada variable de l'1% en funció de la productivitat, els resultats i l'absentisme injustificat, per exemple. I, malgrat que de moment la mitjana espanyola compleix amb el que es va acordar, l'increment salarial a la meitat de comunitats autònomes està per sota del 2%.

A Catalunya, segons dades publicades per l'INE aquest mateix mes de novembre, el salari mitjà es va situar el 2018 en uns 2.060 euros bruts al mes. La xifra és un 3,75% més alta del que ho era l'any anterior i és la primera vegada que supera els 2.000 euros mensuals des de l'any 2015. Segons les mateixes dades, el salari mitjà a Espanya es va situar, fa un any, en gairebé 1.945 euros bruts, un 2,9% per sobre del 2017.  

Més continguts de