Ofensiva sindical contra l’excés de calor a la feina

Els cops de calor a la feina s'han triplicat en tres anys

La calor que desprenen les màquines i la mena de feina que fan els treballadors, molt física, ha provocat cops de calor els últims mesos a diversos empleats de l’empresa tèxtil Selvafil de Maçanet de la Selva. La situació, segons la plantilla, formada per 200 persones, és tan insostenible que ahir van començar una vaga de trenta minuts per torn (n’hi ha de matí, de migdia i de nit) que s’allargarà fins demà. El primer dia va seguir la mobilització, segons el sindicat USOC, el 85% de la plantilla, que amenaça amb intensificar la protesta si la direcció continua sense moure fitxa.

El cas de Selvafil, però, no és excepcional. Els treballadors dels jutjats de Gavà i Sabadell també han suportat temperatures de fins a 38 anys els primers dies de juliol a causa d’una avaria en els sistemes de climatització. De fet, els cops de calor a la feina s’han triplicat en tres anys a Espanya, segons va denunciar ahir el sindicat CCOO. El 2014 hi va haver 829 jornades perdudes per cops de calor i insolacions a la feina, i el 2017 ja van arribar a les 2.260, segons les xifres del ministeri de Treball.

Aquest tipus d’accident laboral s’agreuja especialment al sector de la construcció, on entre el 2017 i el 2018 hi va haver un augment del 19%. “Volem donar visibilitat a un factor que fins ara no es tenia en compte”, va denunciar Aurora Huerga, la secretària general de la federació de construcció i serveis de CCOO.

El sindicat va deixar clar que a causa del canvi climàtic aquest tipus d’accidents laborals aniran a més, i per això va exigir a les empreses i administracions que prenguin mesures per evitar posar en perill la salut dels seus treballadors. “Volem mesures contundents i estructurals perquè és un problema que comença a causar morts”, va subratllar el secretari de salut laboral de CCOO, Sergio Morán.

Per al sindicat, és imprescindible que les empreses que preveuen fer treballar persones a ple sol durant onades de calor s’assegurin que la plantilla està ben hidratada, que els esforços físics es redueixen al màxim i, si no, que s’estableixin torns o rotacions entre les activitats de més desgast. També considera important instaurar deu minuts de descans per cada hora treballada al carrer per sobre dels 32 graus de sensació tèrmica, que és quan s’entra en un escenari de risc d’insolació. A més, el sindicat és partidari d’incloure els cops de calor en les negociacions col·lectives. Unes mesures que ahir altres grans sindicats, com la UGT i la Intersindical, també van avalar.

Crida a Inspecció de Treball

CCOO va assegurar que no té constància que Inspecció de Treball hagi augmentat les inspeccions arran de les onades de calor que hi va haver al juny, i va instar l’organisme a actuar “amb contundència” amb les empreses que no respectin la normativa de riscos laborals. Aquesta llei preveu que els treballadors poden abandonar el lloc de treball si hi ha un risc imminent i greu per a la seva vida. Tenint en compte el context de precarietat laboral, el sindicat també va fer una crida als empleats, sobretot els de la construcció, perquè si no volen abandonar el lloc de treball per por de perdre la feina es posin en contacte amb els seus representants sindicals.

De fet, tant CCOO com la UGT van assegurar que han tingut un degoteig de queixes pel que es coneix com a estrès tèrmic en l’últim mes, que també afecta empleats que treballen en llocs tancats. “El primer cap de setmana de rebaixes van trucar les empleades d’una botiga on van arribar als 37 graus dins del local”, va explicar Núria Gilgado, secretària de política sindical de la UGT. “Cada cop n’hi ha més i cal actuar”, va afegir.