Laboral

Correus, l'infern de treballar a 32 graus: "Era asfixiant"

Els treballadors forcen el tancament d'una sucursal de Correus per problemes en la refrigeració

3 min
Oficina de correus del carrer Calabria tancada per excés de temperatura

Barcelona"Està tancat? Per què? A quina hora obren?" Aquestes preguntes es repeteixen cada dos per tres des de fa dos dies al davant de la sucursal 35 de Correus, ubicada al carrer Calàbria de Barcelona, els usuaris que es troben que està tancada i que no poden lliurar o recollir paquets i no saben on han d'anar. El tancament de la sucursal, en principi temporal, es deu a la pressió dels sindicats després que els sis treballadors d'aquella oficina denunciessin durant setmanes que el sistema de refrigeració estava espatllat, amb temperatures que "superaven els 32 graus", expliquen els representants sindicals de CCOO, UGT i CGT.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Ens hem vist obligats a actuar i a anar a Inspecció de Treball perquè s'apliqués l'article 21, que contempla el tancament per situació de risc greu imminent", explica el delegat de prevenció de riscos de CCOO, Pablo Rosa. "Hi havia persones d'alt risc i era impossible treballar en aquestes condicions", afegeix. Segons ha explicat el delgat de prevenció de la CGT, David Vicente, Correus porta gairebé un any fent obres en aquesta sucursal, la qual cosa ha obligat als treballadors a traslladar-se a una petita part del local on el sistema de climatització és antic i ha deixat de funcionar. Segons els tècnics, la màquina d'aire condicionat "fa setmanes" que està desmuntada, a l'espera d'una peça de recanvi que no arriba.

Durant el matí d'aquest dijous, Inspecció de Treball s'ha personat a la sucursal per revisar la situació, i ara els sindicats resten a l'espera que l'autoritat laboral ratifiqui el tancament i determini les mesures necessàries que ha de prendre la direcció de Correus per a la seva reobertura.

Treballar a 32 graus

"Era asfixiant, del tot insostenible", expliquen els representants sindicals. "La temperatura era d'uns 32 graus i en alguns moments fins i tot superava els 33", repliquen, mentre asseguren que els treballadors havien de sortir al carrer per prendre l'aire i fugir "de la calor insuportable" de la oficina en plena onada de calor. Per aquesta oficina cada dia hi passen, de mitjana, unes 30 persones per hora a fer-hi tràmits. "Gent esperant a aquesta temperatura, criatures i gent gran, i una condensació important... era insostenible".

Entre els sis treballadors, n'hi havia com a mínim dos de risc: una treballadora amb un embaràs molt avançat i un empleat amb problemes cardiovasculars. "Ens han arribat a preguntar si podien negar-se a treballar per la calor", expliquen els sindicats, "i és quan hem vist que havíem d'actuar sí o sí".

Durant el tancament, l'empresa ha reubicat els sis treballadors a altres oficines del barri.

Sense informadors

Una de les coses més xocants és la manca d'informació per part de Correus als usuaris. Durant el parell d'hores que el diari ARA ha estat davant la sucursal el matí d'aquest dijous, han passat per la oficina més d'una cinquantena de persones que volien fer alguna gestió a Correus, i no entenien el tancament. Correus no ha posat ni un informador a la porta que donés alternatives als usuaris, i això que, recorden els sindicats, "és una empresa pública".

La comunicació per part de l'empresa es limita a un cartell on diu que les recollides de paquets es poden fer a una oficina propera, la del carrer Còrsega. Res més. "És indignant, i jo ara com faig aquest pagament?", es queixava un veí. "Fins a Letamendi he d'anar, a enviar aquesta carta?", replicava una dona gran que amb prou feines podia caminar.

La intenció de Correus, però, és obrir com a tard dimarts vinent dia 9 d'agost, però els sindicats prefereixen "esperar a veure què diu el Departament de Treball" per anunciar la reobertura.

stats