Economia 16/12/2019

Els costos laborals creixen un 2,4% a Espanya i es mantenen per sota de la mitjana de la UE

Romania i Bulgària són els països on més puja la despesa associada a tenir un treballador contractat

Paula Clemente
2 min
Visita a la fàbrica Nissan

BarcelonaTenir un treballador a càrrec a Espanya és un 2,4% més car a l'acabar el tercer trimestre del 2019 del que ho era un any enrere. Les dades publicades aquest dilluns per Eurostat impliquen, entre d'altres coses, que hi ha hagut un lleuger creixement dels sous. Ara bé, aquest increment queda per sota del que es registra tant al conjunt de la Unió Europea (on els costos laborals creixen un 3,1%) com a l'eurozona (+2,6%). Espanya és, de fet, el novè país on menys s'incrementa aquesta despesa laboral: encapçalen el llistat Romania (+13,2%) i Bulgària (+10%), mentre que Luxemburg (+0,3%) i Finlàndia (+0,4%) ocupen les últimes posicions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En general, els sectors de la UE en què més pugen els costos laborals són la indústria, la construcció i els serveis. En els tres casos amb un creixement que se situa per sobre del 3%.

Aquest indicador és "un factor determinant per a la competitivitat de les empreses", explica l'informe. Que Espanya estigui tan avall en la llista i per sota de les dues mitjanes europees és, en aquest sentit, una bona notícia per a la competitivitat del país: un creixement més aviat discret indica que les empreses no han hagut de fer front a forts increments en termes de despesa, i, en conseqüència, han pogut competir a l'estranger en millors condicions. A l'altre plat de la balança, però, hi ha la xifra que fa pública Eurostat que implica que els sous dels treballadors no han pujat gaire en un any, fet que acaba impactant negativament en el consum.

De fet, tenir un treballador a càrrec costa, de mitjana, d'acord amb dades publicades també per aquest organisme estadístic europeu, uns 27 euros per hora a les empreses i institucions de la UE –més de 30 euros si parlem de l’eurozona–. Aquesta mitjana, assenyala l'entitat, oculta diferències significatives entre els estats membres, perquè a Bulgària costa poc més de 5 euros, mentre que a Dinamarca més aviat 43. A Espanya, aquesta despesa, que inclou el cost dels sous i les cotitzacions socials a càrrec dels que contracten, va situar-se el 2018 en els 21,5 euros l'hora: és, doncs, la 13a més alta.

stats