Economia 22/02/2013

El jutge veu "indicis de criminalitat" en els crèdits de Caja Madrid a Díaz Ferrán

El magistrat investiga la concessió d'un finançament de 26,5 milions d'euros de l'entitat, quan la presidia Miguel Blesa, al grup Marsans

Efe
2 min
Presó per a Díaz Ferrán amb fiança històrica de 30 milions

MadridEl titular del jutjat d'instrucció número 9 de Madrid, Elpidio José Silva, ha apreciat "indicis de criminalitat" en les "relacions creditícies" entre Miguel Blesa quan presidia Caja Madrid i Gerardo Díaz Ferrán, que estava al càrrec del grup turístic Marsans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho ha subratllat el magistrat, que investiga la concessió irregular de 26,5 milions d'euros a Díaz Ferrán, en una interlocutòria a la qual ha tingut accés Efe i en què atribueix a les parts haver-se "limitat" a recórrer totes les seves resolucions "sense aportar el mínim justificant de pagament" del crèdit.

El magistrat sosté, a més, que les versions donades per ambdues parts no són "mínimament versemblants" i que, "lluny d'acomodar-se a pràctiques adequades en l'àmbit de la gestió bancària, incideixen en la projecció d'una imatge summament deteriorada de la gestió del risc i la regència d'una entitat del relleu de Caja Madrid".

Durant el seu interrogatori del passat 5 de desembre, recorda el magistrat, Blesa va declarar "sense embuts" que els crèdits es concedien sota la seva gestió "amb les degudes garanties", encara que dels atorgats a Díaz Ferrán, es dedueix "més aviat el contrari".

Per la seva banda, l'expresident de la CEOE va argumentar que no podia justificar documentalment el pagament dels crèdits perquè els va abonar a Caja Madrid mitjançant la cessió a l'entitat d'una empresa concessionària d'autobusos, "suposadament regida" i "sota control social" del seu soci mort Gonzalo Pascual, a qui va utilitzar "com a testaferro".

"Dels mateixos testimoniatges dels imputats es dedueixen indicis de criminalitat inherents a les manifestes infraccions de bones pràctiques bancàries, relacionades amb el control del risc, execució i desenvolupament de les relacions creditícies" entre Díaz Ferrán i Caja Madrid quan era presidida per Blesa, conclou el jutge.

En la seva interlocutòria, i com a conseqüència de l'informe de la Guàrdia Civil després dels registres dels servidors informàtics de Bankia i els correus electrònics de Blesa que l'entitat va facilitar al magistrat al començament de febrer, el magistrat decreta el secret de sumari durant un mes.

stats