MERCAT DE TREBALL

La crisi dispara el nombre de treballadors pobres

El treball decent és un bé escàs que només té un de cada tres assalariats al món, segons l’OIT

La precarització de les condicions laborals a Espanya ha sigut més accentuada que a la resta de països europeus durant els últims anys. Els considerats treballadors pobres -aquells que, malgrat tenir una feina, estan en el llindar de la pobresa- representaven a Espanya el 18% del total l’any 2000, però la xifra ha escalat fins a situar-se en el 22% l’any passat, segons recull un estudi de l’Organització Internacional del Treball (OIT) publicat ahir amb motiu del Dia Mundial del Treball Decent. L’increment de treballadors pobres a l’Estat és el triple del que s’ha produït en el mateix període a la UE, on la taxa ha passat del 15% al 16,6%, segons l’informe.

La radiografia, en el cas d’Espanya, conclou que pràcticament un de cada quatre treballadors té una feina amb la qual no aconsegueix sortir de la pobresa. Aquest llindar, en el marc europeu, està situat en tots els ingressos que no arriben al 60% de la renda mitjana del continent.

El nivell de precarietat laboral a Espanya sobresurt per la banda negativa, va alertar el director general de l’OIT, Raymond Torres. A més, és l’estat europeu on més ha crescut la desigualtat salarial en els últims dos anys. L’organisme va brandar la reforma laboral feta fa tres anys com un dels elements que van “reduir la protecció” als treballadors i van donar ales a la desigualtat.

La CEOE vol més reformes

Amb aquestes dades, CCOO i la UGT van criticar que les noves feines que es creen a Espanya estan “lluny de ser decents”. Si l’ocupació ja va deteriorar-se durant els anys més durs de la recessió, ara que es creen llocs de treball es fa “a base d’un increment brutal de les feines a temps parcial, salaris no dignes i amb poca estabilitat”, va lamentar ahir el responsable d’acció sindical de CCOO, Ramón Górriz. El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, va acusar el govern espanyol de “sarcasme” per parlar de recuperació quan la taxa de precarietat, va xifrar, se situa en el 36%.

La patronal espanyola CEOE, en canvi, veu el got mig ple. “La millor qualitat de la feina és tenir-la”, va defensar ahir el director de relacions laborals de l’organització, Jordi García Viñas. El portaveu de la CEOE va rebatre la definició àmplia de treball decent que fa l’estudi de l’OIT: “Tota feina que compleixi amb la llei és decent i la que no la respecti és il·legal i, per tant, s’ha d’eradicar i tenim mecanismes que ho permeten”, va dir García Viñas.

La patronal espanyola va fer ahir una sèrie de peticions al govern espanyol perquè faci més reformes que afavoreixin la creació d’ocupació a Espanya. Amb la vista posada en les pròximes eleccions generals del 20 de desembre, la CEOE va demanar noves mesures en l’àmbit laboral, com la reducció de les tipologies de contractes, més facilitats per transformar treballadors fixos ordinaris en fixos discontinus i també més mecanismes per contractar joves sota les figures de treballadors en formació o en pràctiques. Entre el compendi de 15 mesures, la patronal també proposa que desapareguin les causes que ara han d’al·legar els empresaris per fer un contracte temporal. Tot plegat sota la premissa que és millor que un treballador estigui actiu, encara que tingui un contracte temporal, que no que es mantingui a l’atur.

La desprotecció global

El mal del treball precari, segons l’OIT, és una xacra global que creix. L’estudi presentat ahir conclou que el treball digne -s’entén que ben remunerat, amb drets i protecció, sense discriminació-és un bé escàs del qual només gaudeixen un de cada tres treballadors a tot el món. O, el que és el mateix, hi ha 2.000 milions de persones que no tenen la sort de tenir una ocupació que compleixi aquests requisits.

En el retrat de l’OIT també hi surt reflectit el canvi en les relacions laborals que es dóna a nivell mundial i que redueix el nombre d’assalariats (normalment més protegits) a favor de més empleats autònoms. Els assalariats representen el 50% dels treballadors en els països del món occidental, mentre que no arriben al 20% a l’Àfrica subsahariana i a l’Àsia meridional. Però ser assalariat no sempre és una garantia de feina amb millors condicions, segons assenyala l’estudi. Sis de cada deu assalariats tenen contractes a temps parcial o bé contractes temporals. Aquestes dues dades, segons l’OIT, són un ingredient més per calibrar aquesta creixent precarització laboral que fa que molts treballadors tinguin una feina amb menys hores i ingressos que la que desitjarien.

L’atur és un altre punt calent. Els 201 milions d’aturats al món creixeran fins als 212 milions en quatre anys, segons l’organisme. Si s’hi suma la població activa creixent, caldria que es creessin 40 milions de llocs de treball cada any.

Més continguts de